- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska avijacija Su-57 - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju zapadne četvrti Artjomovska

Pratite nas
U toku je 460. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruska vojska osujetila pokušaj ukrajinskih snaga da jurišnim dronom napadnu Zaporošku nuklearku. Ruski PVO sistemi odbili raketni napad ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti. U napadima ruske avijacije oštećeni objekti infrasturkure u Kijevskoj i Odeskoj oblasti.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:14 29.05.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je skori početak kontraofanzive Oružanih snaga zemlje.
Odobrili smo datume za početak kretanja naših trupa, odluke su donete zahvaljujući brigadama koje su se za to pripremile“, rekao je Zelenski u video-obraćanju.
21:45 29.05.2023
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim o situaciji u Ukrajini, saopštio je kabinet turskog lidera.
„Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski nazvao je predsednika Tajipa Erdogana i čestitao mu na ponovnom izboru za predsednika“, navodi se u saopštenju.
U saopštenju se dodaje da su dvojica lidera razgovarala o sukobu u Ukrajini i regionalnim pitanjima.
18:41 29.05.2023
Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju zapadne četvrti Artjomovska, ali ne pokušavaju da uđu u grad, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.
Prema njegovim rečima, kod grada Časov Jar, nedaleko od Artjomovska, i dalje su koncentrisane značajne ukrajinske snage i sredstva.
„Oružane snage Ukrajine su sada na prilično pristojnoj udaljenosti od grada i nastavljaju da pokušavaju da napadnu artiljerijom, odnosno ne pokušavaju da uđu u grad, ni da ponovo zauzmu grad. I, po mom mišljenju, taj pokušaj im neće ni uspeti. Ali oni nastavljaju da granatiraju zapadnu periferiju grada“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.
18:06 29.05.2023
Izjava ukrajinskih političara o stvaranju demilitarizovane zone potvrđuje potpuno odvojenost od realnosti, saopštio je izvor Sputnjika komentarišući izjavu savetnika šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihaila Podoljaka.
„Takve izjave ukrajinskih zvaničnika potvrđuju njihovu potpunu odvojenost od realnosti i konstantne agresivne ambicije“, rekao je on agenciji.
17:38 29.05.2023
Glavni štab Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Ukrajinski obaveštajac zapretio Rusiji: Uskoro odgovori na raketne napade
17:04 29.05.2023
Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je da sanja da na teritoriji ruskih regiona koji se graniče sa Ukrajinom stvori demilitarizovanu zonu širine 100-120 kilometara sa stranim kontingentom.
„Ključna tema posleratnog uređaja trebalo bi da bude postavljanje zaštitnika kako bi se izbeglo ponavljanje agresije u budućnosti... Uvođenje demilitarizovane zone od 100-120 kilometara biće obavezno“, napisao je Podoljak na Tviteru.
On ovu zonu želi da stvori na teritoriji Belgorodske, Brjanske, Kurske i Rostovske oblasti Rusije.
„Pretpostavljam, u prvoj fazi sa obaveznim međunarodnim kontrolnim kontingentom“, dodao je Podoljak.
Ranije je načelnik glavne vojne obaveštajne ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov izjavio da Ukrajina treba da formira bezbednosnu zonu duž granica sa Rusijom iz 1991. godine, širine od 40 do 100 kilometara.
16:49 29.05.2023
U Kijevu i Kijevskoj oblasti treći put danas je objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost. Ubrzo nakon toga, uzbuna je objavljena i u Černigovskoj i Žitomirskoj oblasti Ukrajine.
14:30 29.05.2023
EK obavestila Mađarsku o neophodnosti poštovanja sankcija protiv Rusije
Evropska komisija je u svom odgovoru mađarskim vlastima povodom usaglašavanja izmena u ugovorima o izgradnji i finansiranju projekta nuklearne elektrane „Pakš-2“ navela da je prilikom realizacije projekta važno poštovati sankcionu politiku Evropske unije protiv Rusije.
EK je takođe istakla da projekat ne doprinosi ostvarenju cilja Evropske unije za smanjenje energetske zavisnosti od Rusije.
14:27 29.05.2023
Mediji: Zapad vrši pritisak na Zelenskog da smanji zahteve za pregovore s Moskvom
Zemlje G7 tajno pripremaju „garancije bezbednosti“ za Ukrajinu u slučaju rešavanja sukoba, piše italijanski list „Republika“.
„SAD i EU vrše pritisak na Zelenskog da smanji zahteve, kako bi oni bili prihvatljiviji za zemlje Globalnog Jug“, navodi list.
U tekstu se navodi da bi kao politička garancija Kijevu mogla biti data mogućnost da započne pregovore o stupanju u Evropsku uniju.
SAD žele, kako piše list, da se sukob u Ukrajini završi što je moguće pre, jer predstavlja smetnju za šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, koji će zajedno s bivšim američkim liderom Donaldom Trampom učestvovati u predsedničkim izborima u novembru naredne godine.
Vlade Francuske, Nemačke i Italije ne znaju koliko će još dugo moći da računaju na podršku birača u svojoj saradnji s Kijevom, jer se i u tim zemljama iscrpljuju politički, finansijski i vojni resursi, dodaje list.
13:51 29.05.2023
Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Oružane snage Rusije izvele su visokopreciznim oružjem vazdušnog baziranja napad na aerodrome Oružanih snaga Ukrajine, objekti su uništeni;
Ruska vojska likvidirala je tokom prethodnog dana gotovo 145 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
Vojska Rusije je u toku proteklog dana u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja likvidirala skoro 140 vojnika i skladište municije u DNR;
Ruske snage su u prethodna 24 časa uništile gotovo 55 vojnika i samohodni top „gvozdika“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
Oružane snage Rusije uništile su dva skladišta sa municijom Oružanih snaga Ukrajine u oblasti naselja Maksimilijanovka u DNR;
U napadu koji je izveden visokopreciznim oružjem takođe su uništeni komandni punktovi, avionska tehnika, skladišta sa oružjem i municijom Oružanih snaga Ukrajine;
Oružane snage Rusije u području Avdejevke u DNR uništile su komandno-osmatrački punkt 110. mehanizovane brigade neprijateljske vojske;
PVO sredstva su tokom proteklog dana presrele tri rakete „storm šedou“, 13 projektila višecevnog bacača raketa „hajmars“ i oborila 14 dronova ukrajinske vojske;
Ukrajinske snage su u pravcu Kupjanska izgubile skoro 65 vojnika, 3 automobila i 2 haubice;
Oružane snage Rusije uništile su hangar sa naoružanjem i vojnom tehnikom 126. brigade teritorijalne odbrane u regionu Berislava u Hersonskoj oblasti,
U pravcu Kupjanska zaustavljena su dejstva dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe.
12:23 29.05.2023
Lavrov: Ruska vojska ima mogućnost da reaguje na obuku ukrajinskih pilota na F-16
Oružane snage Rusije imaju mogućnost da reaguju na nameru zapadnih zemalja da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje lovcima F-16, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Što se tiče Danske i Holandije i njihove namere da budu u prvim redovima onih koji obučavaju ukrajinske pilote na zapadnim avionima, verovatno je reč, pre svega, o želji da se dopadnu hegemonu. Te zemlje u evropskim poslovima aktivno sprovode politiku Vašingtona. Što se tiče naše reakcije – ne sumnjam da će naše oružane snage imati mogućnosti da na to odreaguju“, rekao je Lavrov novinarima.
10:59 29.05.2023
Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Uskoro će kucnuti čas za kontraofanzivu
Komandant Kopnenih snaga ukrajinske vojske Aleksandr Sirski izjavio je na svom Telegram kanalu da će momenat za kontraofanzivu „ubrzo doći“.
„Na području Limana sastao sam se sa komandirima jedinica i odeljenja koji izvršavaju zadatke na najkritičnijim tačkama na frontu. Zajedno samo razmotrili moguće scenarije razvoja događaja u ovom pravcu i tekuću situaciju na frontu. Naglasio sam da će uskoro kucnuti čas kada ćemo preći na aktivna ofanzivna dejstva i opredelio konkretne zadatke u cilju njihove pripreme“, napisao je Sirski.
10:35 29.05.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Mediji: Zelenski se plaši da objavi kontraofanzivu
10:33 29.05.2023
Mediji: U Ukrajini poginulo najmanje 16 američkih plaćenika
Američki list „Vašington post“ tvrdi da je u Ukrajini likvidirano najmanje 16 američkih plaćenika koji su učestvovali u borbama na strani snaga Kijeva.
„S obzirom na to da se poslednji ratovi Amerike postepeno pretvaraju u istoriju, pojedini veterani su rešili da se late oružja u Ukrajini, a u najmanje 16 slučajeva i da daju svoje živote“, piše list.
U tekstu se ističe da su Amerikanci koji su se pridružili ukrajinskoj vojsci u Ukrajinu stigli kao privatna lica, „ignorišući upozorenja američkog predsednika Džozefa Bajdena i drugih članova njegove administracije da svakog ko stupi na bojno polje čeka ozbiljna opasnost“.
10:29 29.05.2023
Ruske snage su osujetile novi pokušaj ukrajinske vojske da prodre u naselje Lobkovo u Zaporoškoj oblasti, saopštio je predsednik pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovom mišljenju, ukrajinska vojska pokušava da „stvori iluziju prisustva“, kako bi ruska vojska dovukla više snaga na taj deo fronta.
„Naši obaveštajci, međutim, zahvaljujući bespilotnim letelicama i drugim savremenim tehničkim sredstvima, kupljenim zahvaljujući narodnim donacijama, sve vide“, naglasio je Rogov.
10:20 29.05.2023
Vazdušna opasnost u Kijevu i Kijevskoj oblasti
Vazdušna opasnost objavljena je u Kijevu i Kijevskoj oblasti, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
Ukrajinski mediji prenose da je u Kijevu odjeknula snažna eksplozija. Drugi detalji nisu navedeni.
Sirene su se oglasile i u Harkovskoj oblasti.
09:53 29.05.2023
Pet ukrajinskih diverzantsko-obaveštajnih grupa ušlo je na teritoriju Belgorodske oblasti još pre događaja u Grajvoronskom okrugu, saopštio je gubernator tog ruskog regiona Vjačeslav Glatkov.
„Živimo u uslovima faktičkog rata. Sviđalo se to nekome ili ne – on je u toku. Protivnik ulazi, kod nas je pre poslednjih događaja u Grajvoronu ušlo pet diverzantsko-obaveštajnih grupa“, rekao je Glatkov.
09:33 29.05.2023
Gubernator Belgorodske oblasti: Pripojiti Harkovsku oblast Rusiji
Gubernator Belgorodske oblasti Rusije Vjačeslav Glatkov smatra da je pripajanje Harkovske oblasti Rusiji najbolji način da se prekine granatiranje tog regiona iz pravca Ukrajine.
„Harkov treba pripojiti Belgorodskoj oblasti. To je najbolji način da se reši problem granatiranja Belgorodske oblasti“, rekao je Glatkov za televizijski kanal „Rusija 24“.
Belgorodska oblast redovno je meta ukrajinskih projektila. Od 11. aprila u tom regionu na snazi je visoki nivo opasnosti od terorizma. Zbog čestih granatiranja u 15 naselja u toj oblasti uvedeno je vanredno stanje.
Belgorodska oblast se graniči s Harkovskom i Sumskom oblašću Ukrajine.
08:40 29.05.2023
Oružane snage Ukrajine su tokom noći granatirale Kahovku, Novu Kahovku i druga naselja u Hersonskoj oblasti, ispalivši 32 projektila iz artiljerije, saopštio je predstavnik hitnih službi regiona.
08:07 29.05.2023
Ukrajinske snage popunjavaju skladišta municije u donjeckom pravcu
Odredi Oružanih snaga Ukrajine, koji se nalaze u zoni specijalne vojne operacije u donjeckom pravcu, aktivno popunjavaju skladišta raketno-artiljerijskog naoružanja, saopštio je potpukovnik Narodne milicije Luganske Narodne Republike u penziji Andrej Maročko.
„U donjeckom pravcu je otkriveno prevoženje municije. Koristeći nisku oblačnost i lošu vidljivost, protivnik aktivno popunjava manjak municije u skladištima raketno-artiljerijskog naoružanja“, rekao je Maročko i dodao da je reč o skladištimau Druškovki, Konstantinovki i Časovom Jaru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala