- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Bivši selektori za Sputnjik: „Novak favorit na Rolan Garosu – Alkaras isforsiran“

© AP Photo / Michel EulerNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
Pratite nas
Novak Đoković je prvi favorit za osvajanje Rolan Garosa tvrde bivši selektori Dejvis kup reprezentacije Srbije Goran Bubanj i Bogdan Obradović za Sputnjik. Iako je Karlos Alkaras na parisku šljaku stigao kao prvi reket sveta, Bubanj i Obradović slažu se da su moguća iznenađenja, dok su naveli i da obojica imaju velika očekivanja od Hamada Međedovića.
Posle poraza u četvrtfinalu Mastersa u Rimu, forma Novaka Đokovića nije delovala blistavo.Na probleme sa laktom srpski as nije mogao više da žmuri i Holger Rune iskoristio je veliku šansu.
Međutim, Novakov poraz u „večnom gradu“ nije promenio mnogo toga pred Rolan Garos, gde većina teniskih stručnjaka njega vidi kao prvog favorita, dok iza njega ostavljaju Karlosa Alkarasa i Danila Medvedeva.
Pred početak Otvorenog prvenstva Francuske, Goran Bubanja, bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije u periodu od 1998. do 2002 godine, smatra da Rim za Novaka nije bio dramatičan kao i da nije pokazao puno slabosti.
„To što se dešavalo Novaku je sve veliki sticaj okolnosti, počelo je dobro u Australiji, onda nesrećna američka turneja, stvorio se vakum u treningu. Teško je zadražati fokus u tenisu bez izazova. Novak jeste malo lošije otvorio sezonu na šljaci, ali ne samo svojom krivicom već su probleme pravili i vremenski uslovi“, istakao je Bubanj.
Bivši selektor čvrsto veruje da je Đoković u Pariz stigao u dobroj formi i da je prvi favorit jer ukoliko ima i neke poteškoće, imaće vremena za odmor s obzirom na to da mečeve neće igrati svaki dan.
„Nije Novak podbacio u Rimu. I dalje je prvi favorit na Rolan Garosu. Poraz od Runea u Rimu nije bio dramatičan, osvojio je set, nije igrao loše. U Pariz dolazi u sasvim dobroj formi ima vremena, dug je turnir, igra se svaki drugi dan, mislim da će polako ući u formu i da je realno i dalje favorit broj jedan“, smatra Bubanj.
Bubanj veruje da će situacija biti daleko jasnija kada turnir uđe u drugu nedelju.
„Videćemo u polufinalujasnije, pod uslovom da Alkaras stigne do tog meča. Miuzimamo da će on u polufinale kao činjenicu ,a ne mora da znači. Ne znamo kako je on zdravstveno, videćemo.dug je turnir. Novak je svakako favorit, ali kad uđemo u drugu nedelju svima će biti jasno da li je favorit broj jedan ili ne“, objašnjava bivši selektor.
Bubanj je objasnio da Alakarsa ne vidi kao prvog favorita jer smatra da je on kroz neke priče isforisirano na tom mestu jer ove godine nema Rafaela Nadala.
„Alakaras je isforsirano favorit, pošto je Nadal u povlačenju, bio je potreban Španac, nametnuo se igrama, povrede su posledica velikih napora, ako igrate maskimalno na svakom turniru telo se prezasiti. Sama forma nije sporna, igra odlično, ko hoće da ga pobedi mora baš dobro da igra, ali tajna je u tome koliko je zdrav i spreman, jer svaki meč nosi rizik, mlad je igra bez rezerve, jednostavno nije lako izdržati“, objasnio je Bubanj.
Bogdan Obradović, koji je još duže od Bubnja nosio zvanje selektora Dejvis kup tim Srbije, odnosno od 2007. Pa sve do 2016. godine, takođe se pita zbog čega je Alkaras toliko često povređen.
Čudno mi je to što je često povređen. Nemamo jasnu sliku o njemu, jasno je da se radi o velikom talentu, ali mi nije jasno kako toliko mlad igrač može da ima toliko problema“, rekao je Obradović.
Bivši selektor odlično poznaje Novaka i zna koje su granice srpskog asa. Obradović veruje da je Đoković na Rolan Garos otišao kao prvi favorit.
„Novak je glavni konkurent za titulu i može da je osvoji. Ima dosta dobrih igrača, talentovanih, ali mislim da neće biti neprijatnih iznenađenja kada je reč o Novaku i da će dokazati da je zasluženo prvi favorit“, jasan je Obradović.
Pored Đokovića i Alkarasa kao favorit posle osvajanja Rima nameće se i Danil Medvedev, međutim Bubanja smatra da ruski as ima težak žreb i da mu neće biti lako stigne do finala.
„Može da dogura daleko,dobio je samopouzdanje, sigurno je jedan od favorita, ali sa njeogve strane ima dobrih igrač. Biće zanimljivo, nisam uveren da može da ponovi rezultat iz Rima. Međutim, na Rolan Garosu može da dođe do iznenađenja i kada je reč ostalim igračima, tu su Holger Rune, Stefanos Cicipas pa i Kasper Rud, nikad se ne zna“, objasnio je Bubanj.
Međutim, ta iznenađenja ograničava da mogu da se dese u krugu igrača koji su na samom vrhu, jer autsajderi teško dolaze do neočekivanih pobeda na Grend slemovima.
„Nema mnogo iznenađenja na Grend slemovima, meč ne traje ispod dva i po sata, da bi dobili favorita morate da igrate najmanje četiri sata, a za to morate da budete u neverovatnoj formi“, smatra Bubanj.
Srbija će pored Novaka, posle eliminacije Lasla Đerea, imati još četvrociu predstavnika i jednu predstavnicu. Hamad Međedović napravio je veliki uspeh jer se samo 19 godina plasirao u glavni žreb Rolan Garosa, ali bivšeg selektora to ne iznenađuje jer u momku iz Novog Pazara vidi veliki talenat.

„Ono što on pokazuje non stop, kako je krenuo, jesu odlični rezultati. Njegov potencijalan nije sporan, mislim da polako prilazi nekom renkingu koji bi mu bio dobar, da uđe u sto najboljih, to je položaj na listi koji ti dozvoljava da igraš grend slemove. Ovo je za njega odkosčna daska i trenutno je realna slika da uđe u top sto, a kasnije može mnogo daleko da ode“, smatra Bubanj.

Obradović je Međedovića hvalio već ranije odmah posle pobede u finalu kvalifikacija, ali tada nije želeo da govori o tome da srpski teniseri imaju težak žreb. Bivši selektor veruje da Srbija ima predstavnike koji mogu daleko da doguraju.
„Što da ne sanjamo srpsko finale, ko ne sanja taj ne dosanja“, rekao je Obradović za Sputnjik i tim rečima perfektno najavio Otvoreno prvestvo Francuske.
Nažalost, Đere je posle velike borbe doživeo poraz od Andreja Ruboljva, ali Srbija ima još pet momaka i jednu damu od kojih su očekivanja kao i uvek velika.
Novak Đoković i Aleksandar Kovačević na teren neće pre 13:15, dok se od 14 časova očekuje meč Filipa Krajinovića i Frensisa Tijafoa. Posle Filipa na teren izlazi i mladi Hamad Međedović koji od 14:40 igra protiv Markusa Đirona.
Dušan Lajović je poslednji u nizu od srpskih predstavnika, a njegov meč protiv Žinžen Žanga neće početi pre 16 časova.
Miomir Kecmanović i Olga Danilović svoje mečeve prvog kola igraju u utorak.
Pogledajte novo izdanje emisije Miljanov korner.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SPORT
Španac prvi – a „za vratom“ su mu Rus i Srbin
Stefanos Cicipas i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 29.05.2023
SPORT
Cicipas uputio ironičan komentar na Đokovićev račun
Laslo Đere - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
SPORT
Srpsko-ruska drama u Parizu pripala Andreju – Laslo se borio do samog kraja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala