- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Radomir bi bio ponosan na svoje „šeširdžije“

© AFP 2023 / PIERRE-PHILIPPE MARCOURadomir Antić
Radomir Antić - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2023
Pratite nas
Luton je pobedom nad Koventrijem posle penala uspeo da se vrati u najviši rang engleskog fudbala. Možemo da kažemo da bi čuveni Radomir Antić bio ponosan na svoje Šeširdžije zbog ovog uspeha. Radija i Luton vezuje sjajna istorija.
Kao što se sada Luton plasirao u Premijer ligu, tako je isto Radomir Antić kao fudbaler sačuvao Luton u najvišem rangu davne 1983. godine.
Luton je tada igrao protiv Mančester Sitija koji nije bio ovako moćan kao danas, već se borio za opstanak. Pobednik meča ostaje u ligi, poraženi ide u rang ispod.
Luton mora da pobedi, da postigne gol. Radomir Antić ulazi sa klupe i postiže lep gol, 40.000 navijača Sitija ostaju bez teksta, Luton pobeđuje i ostaje u prvoj ligi. Usledilo je slavlje popularnog Radija, slavlje celog tima.
Sve to u 84. minutu utakmice.
Inače, Antić nije promenio mnogo klubova tokom karijere, tek pet, a u Luton je stigao kada je imao 31 godinu.
Nije najbolje govorio engleski jezik, ali, govorio je fudbalskim jezikom jako, jako dobro. U Lutonu je igrao četiri godine i nosio dres kluba u 100 navrata.
Kažu da je tim golom odredio bližu budućnost Lutona.
„Bilo je svega tokom 15 godina mog života sa Lutonom, ali taj dan… Utakmica protiv Mančester sitija. Pobednik ostaje u ligi, poraženi ispada. Morali smo da postignemo gol. Bili smo svesni da ispadamo iz lige ako to ne uradimo. Gurali smo napred koliko smo mogli… Radi je ušao sa klupe, bio je izmena. U to vreme je samo jedan igrač mogao da uđe sa klupe. Sećam se svega… Bio sam u šesnaestercu, Brajan je ubacio loptu, golman Aleks Vilijams je izleteo i izboksovao je… Pratio sam let lopte i krajičkom oka video Radija kako prilazi ivici šesnaesterca… Da me je neko pitao koga bih baš u to vreme, baš u tom momentu želeo da vidim na tom mestu… Mnogo igrača je bilo u kaznenom prostoru, mnogo njihovih plavih dresova, mnogo naših narandžastih… Ali… Radi je u tom momentu bio Radi. Izgledao je tako opušteno dok je lopta išla ka njemu i uspeo je da je uhvati fantastičnim volejem desnom nogom. Pratio sam putanju lopte, nadao sam se da će nekako da prođe kroz sve te igrače… Njihov golman se pridigao sa zemlje posle prethodne intervencije, nehotice je vrhovima prstiju dodirnuo loptu, ona je promenila pravac i prevarila nekoliko igrača Sitija koji su stajali na gol-liniji i čekali da je izbiju iz gola“, prisetio se kasnije Riki Hil, tadašnji Antićev saigrač iz Lutona.
Sada, 40 godina, kasnije, Luton je ispisao novu istoriju kluba.
Nadigrale su Šeširdžije Koventri na Vembliju i zaradile 200.000.000 evra. Pre devet godina igrali su u petom rangu, a sada će igrati Premijer ligu! Luton se prvi put plasirao u Premijer ligu, u takmičenje pod tim imenom, a u najelitniji rang vraća se posle 31 godine, odnosno posle sezone 1991/1992 (poslednje uoči reorganizacije takmičenja na Ostrvu).
Još jedna zanimljivost za kraj...
Stadion Lutona zove se Kenilbort Taun i prima samo 10.300 navijača. Nije ni to najčudnija stvar: da biste ušli na stadion prolazite uz stepenice koje se nalaze bukvalno u dvorištu okolnih kuća.
Dobro došli u Premijer ligu.
Radi Antić bi bio ponosan.
- Pogledajte novu epizodu emisije Miljanov korner.
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
SPORT
Liliputanac dobio meč vredan skoro 200.000.000 evra!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala