Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priznanje iz Prištine: Tužba za „genocid“ protiv Beograda nemoguća, ali i dalje rade na njoj

© AP Photo / Visar KryeziuZastava tzv Kosova
Zastava tzv Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 27.05.2023
Pratite nas
Dok ministar pravde privremenih prištinskih institucija Aljbuljena Hadžiju tvrdi da rade na pripremi tužbe protiv Srbije za navodni genocid, pravnici iz Prištine ukazuju da je takvu tužbu nemoguće podneti zbog zakonskih prepreka.
Hadžiju je za „Kosova pres“ izjavila da se radi na kompletiranju tužbe i da će se time baviti stručnjaci za pitanje genocida, ali da se sve drži van očiju javnosti zbog, kako je navela, osetljivosti i značaja procesa.
Ona nije navela rok do kog bi sastavljanje tužbe moglo da se završi, dodajući da je to u nadležnosti kabineta premijera.
Sa druge strane, Gezim Šalja sa Kosovskog instituta za pravo ističe da je nemoguće da Kosovo podnese takvu tužbu Međunarodnom sudu pravde.
„Kosovo nije država članica Organizacije Ujedinjenih nacija, niti potpisnica Konvencije o sprečavanju i borbi protiv svih oblika genocida“, rekao je Šalja.
Prema njegovim rečima, ukoliko bi eventualno prištinske institucije podnele takvu tužbu, ona bi bila odbačena kao neovlašćena i uopšte ne bi bila ispitana u meritumu.
I Bekim Bljakaj iz Fonda za humanitarno pravo ukazao je na zakonske barijere za Prištinu u tom procesu. Naveo je da u Fondu nemaju informacije da je počelo sastavljanje tužbe za „genocid“ protiv Srbije.
„Nemamo podataka da je bilo šta konkretno preduzeto na terenu, niti da je neko, pojedinac ili tim određen za sastavljanje ove tužbe“, rekao je Bljakaj.
Podsetio je da je postoje i druge inicijative koje je pokrenuo Aljbin Kurti za uspostavljanje mehanizama koji se bave prošlošću, a jedan od njih je i Zakon o osnivanju Instituta za istraživanje zločina počinjenih tokom rata.
„Taj institut je, koliko znam, prošao prvo čitanje u Skupštini, a sada je pred nekoliko skupštinskih odbora i onda će se sigurno vratiti na drugo čitanje i usvajanje u Skupštini Kosova“, dodao je Bljakaj, preneo je portal „Kosovo onlajn“.
Nestali sa Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2023
SRBIJA
Priština sprečena da Srbiji pripiše genocid: Šta se menja usvajanjem Deklaracije o nestalima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala