- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin o reakciji Gruzije na ukidanje viza: Jesu li potpuno poludeli?

© POOL / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ga je iznenadila reakcija Gruzije na njegovu odluku o ukidanju viznog režima i obnavljanju direktnih avio-linija sa tom zemljom.
„Reakcija koja je usledila za mene je bila potpuno neočekivana. Mislio sam da će svi reći hvala, dobro je. Ne, tamo se podigla neka potpuno neshvatljiva prašina zbog toga. Veoma čudno. Iskreno govoreći, to je bilo jednostavno neočekivano. Kada pogledam sa strane, pomislim: jesu li potpuno poludeli, šta li? Nije jasno šta se tamo kod njih dešava“, rekao je ruski lider.
Putin je pojasnio da je doneo odluku o ukidanju viza jer želi da podrži ljude koji teže da izgrade normalne odnose sa Rusijom u Gruziji, kao i ruski biznis i građane koji vole susednu zemlju.
„Spremni smo da uradimo svoj deo posla i, kao što sam već rekao, pravimo korake napred i nastavićemo da to činimo i u budućnosti u zavisnosti od toga kako na to budu reagovali naši partneri“, kazao je ruski lider.
On je dodao da Gruzija treba sama treba da odluči kako će se razvijati i kojim putem će ići.
Podsećamo, prema ukazu koji je potpisao Putin, građani Gruzije od 15. maja ove godine mogu da dolaze i odlaze iz Rusije bez viza na osnovu važećih dokumenata. Drugim ukazom ruskog lidera ukinuta je zabrana ruskim avio-kompanijama da lete u tu zemlju i prodaju turističke aranžmane.
Predsednica Gruzije Salome Zurabišvili nazvala je odluku Moskve provokacijom.
Prvi avion iz Moskve sleteo je u Tbilisi 19. maja nakon četvorogodišnje pauze. Istog dana na aerodromu u prestonici Gruzije okupili su se protivnici koji se protive odlukama Moskve. Okupljeni su pokušali da probiju policijski kordon i upadnu na aerodrom, ali ih je policija sprečila. Privedeno je šestoro ljudi. Sledećeg dana je prvi avion kompanije „Džordžijan ervejs“ poleteo za Rusiju.
Avion — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
RUSIJA
Putin potpisao: Ukinut vizni režim sa Gruzijom i zabrana letova; Gruzija poručila: Neprihvatljivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala