- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao: Ukinut vizni režim sa Gruzijom i zabrana letova; Gruzija poručila: Neprihvatljivo

CC0 / Pixabay / Avion — ilustracija
Avion — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je vizni režim sa Gruzijom, a odgovarajući ukaz objavljen je na internet portalu pravnih informacija.
Prema ukazu, od 15. maja ove godine, građani Gruzije mogu da dolaze i odlaze iz Rusije bez viza na osnovu važećih dokumenata (gruzijskog pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša, pomorske knjižice, putne isprave za povratak u Gruziju), izuzev građana, koji dolaze u Rusiju radi obavljanja radnih aktivnosti na period duži od 90 dana u cilju privremenog boravka na ruskoj teritoriji, uključujući radi školovanja.
Pored toga, gruzijskim saradnicima Odeljenja za interese Gruzije pri švajcarskoj ambasadi u Rusiji i članovima njihovih porodica potrebne su jednokratne tromesečne vize. Ističe se da nakon akreditacije, ti službenici i njihove porodice mogu da ulaze u Rusiju i izlaze bez izdavanja viza tokom celog perioda akreditacije.
Drugim ukazom ruskog lidera ukida se zabrana ruskim aviokompanijama da lete u tu zemlju i prodaju turističke aranžmane.

Tbilisi: Još jedna provokacija

Predsednik Gruzije Salome Zurabišvili smatra da je ukidanje viznog režima koje je odobrio ruski lider neprihvatljivo.

„Još jedna ruska provokacija! Obnavljanje direktnog avio-sabraćaja sa Gruzijom i ukidanje viznog režima su nedopustivi dok Rusija nastavlja agresiju protiv Ukrajine i okupira našu teritoriju“, poručila je Zurabišvili na Tviteru.

Nakon Putinovog ukaza, PR služba ruskog Ministarstva saobraćaja saopštila je Sputnjiku da se ruske aviokompanije pripremaju da obnove letove u Gruziju i da će nedeljno biti realizovano 7 direktnih linija iz Moskve u Tbilisi i obratno domaćim avionima.
Rusko-gruzijski odnosi su dodatno zaoštreni nakon što su u gruzijskoj prestonici 20. juna počeli protesti zbog toga što je tokom otvaranja Generalne sednice Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja šef organizacije, poslanik Državne dume Rusije Sergej Gavrilov seo u fotelju predsedavajućeg Parlamenta Gruzije.
Zbog situacije su uredbom ruskog predsednika od 8. jula 2019. godine bili zabranjeni letovi u Gruziju, a turističkim agencijama i agentima preporučeno da ne prodaju aranžmane za tu državu.
Suhumi, Abhazija - Sputnik Srbija, 1920, 11.12.2022
RUSIJA
Premijer Abhazije: Poljska pokušava da otvori u Gruziji drugi front protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala