- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na vezi sa predsednikom Brazila: Rusija otvorena za dijalog o Ukrajini, Kijev ga blokira

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Lider Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Brazila Luisom Ignasiom Lulom de Silvom i potvrdio je da je ruska strana otvorena za dijalog o situaciji u Ukrajini, saopštila je pres-služba Kremlja.
Ističe se da je razgovor vođen na inicijativu brazilske strane, te da je bio konstruktivan i sadržajan.
„Predsednik Rusije dao je principijelne ocene o razvoju situacije oko Ukrajine i potvrdio je da je ruska strana otvorena za političko-diplomatski dijalog koji i dalje blokiraju Kijev i njegovi zapadni sponzori“, navodi se u saopštenju.
Predsednik Brazila je, sa svoje strane, izneo svoje utiske o učešću na nedavnom samitu G7 koji je održan u Hirošimi 20. i 21. maja.
„Takođe je izložio svoje viđenje mogućih posredničkih napora u pronalaženju načina za rešavanje sukoba u Ukrajini“, navodi Kremlj.
Strane su razgovarale i o određenim aktuelnim aspektima rusko-brazilskog strateškog partnerstva i izrazile su interesovanje za njegov dalji razvoj i produbljivanje praktične saradnje u različitim oblastima.
Pored toga, razmotrena su i pitanja koja se tiču zajedničkog rada u okviru BRIKS-a i drugih multilateralnih organizacija.
U međuvremenu se predsednik Lula de Silva oglasio na Tviteru.

„Potvrdio sam spremnost Brazila da zajedno sa Indijom, Indonezijom i Kinom vodi dijalog sa obe strane u sukobu u potrazi za mirom“, saopštio je brazilski predsednik.

Takođe je rekao da neće moći da poseti Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu i zahvalio se ruskom lideru na pozivu.

Brazil – vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije u Latinskoj Americi

Na sastanku sa članovima organizacije „Poslovna Rusija“ Putin je rekao da je Brazil vodeći trgovinsko-ekonomski partner Rusije u Latinskoj Americi.

„Istina, zbog poteškoća sa obračunima blago je opao naš trgovinski promet, koji je prošle godine bio rekordan, ali u celini postoji veoma dobar potencijal za saradnju. Mislim da ćemo rešiti situaciju kao što radimo i kada je reč o drugim zemljama i regionima sveta. I ovde postoji jednostavno rešenje – prelazak na obračune u nacionalnim valutama“, rekao je ruski lider

On je ruskim privrednicima preneo najbolje želje od brazilskog lidera.
Predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
SVET
Predsednik Brazila: Savet bezbednosti UN nije imao snage da spreči sukob u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala