- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Predsednik Dume: Države zavisne od dolara moraju da traže alternativnu valutu

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije u Moskvi
Zgrada Državne dume Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Države koje su zavisne od dolara bi trebalo da potraže alternativu toj valuti, izjavio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.
„Sve države koje zavise od dolara već danas bi trebalo da potraže alternativu toj valuti i na taj način da umanje rizike za svoje građane, jer su SAD na ivici defolta. Američki predsednik Džozef Bajden je, kao i njegov prethodnik, prinuđen da ponovo podigne granicu američkog državnog duga“, napisao je on na Telegramu.
Prema njegovim rečima, ovakva odluka se od Drugog svetskog rata primenjivala više od 100 puta i dodao da SAD žive na račun drugih država i tako smanjuju mogućnost da samostalno servisiraju dug.
„Razmislite o tome da bi u 2023. godini iznos za plaćanje kamata po američkom državnom dugu mogao da bude 1,5 biliona dolara, što je skoro trećina svih prihoda u američkom budžetu!“, istakao je on.
Dodao je da to dovodi do sve većih rizika i zato mnoge zemlje prelaze na obračune u nacionalnim valutama.
„Dolar postaje toksičan i sve finansijske piramide, kao što pokazuje istorija, pre ili kasnije se završavaju kolapsom. Međutim, ovde je situacija posebna. Američki državni dug je svetska finansijska piramida koju je Vašington izgradio da bi prevario druge narode i države“, zaključio je predsednik Državne dume.
Ministarstvo finansija SAD u pismima upućenim Kongresu SAD upozorava da već 1. juna SAD neće biti u stanju da u punom obimu ispunjavaju obaveze ukoliko zakonodavci do tada ne odobre proširenje limita pozajmica.
Sadašnja gornja granica američkog državnog duga iznosti 31,4 biliona dolara. Ona je dostignuta još u januaru, kada je vlada iskoristila vanredne ekonomske mere kako bi izbegla defolt.
Američki dolar - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
EKONOMIJA
Ima li kraja? Amerika gornju granicu duga podizala čak 78 puta - ali više ništa neće biti isto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala