- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov sa kineskim izaslanikom u Moskvi: Kijev i Zapad sprečavaju nastavak mirovnih pregovora

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaSpecijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Hui doputovao je u Moskvu gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom
Specijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Hui doputovao je u Moskvu gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Pratite nas
Specijalni predstavnik Kine za Evroaziju Li Hui doputovao je u rusku prestonicu gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Na sastanku su strane razmenile mišljenja o situaciji oko Ukrajine i izgledima za regulisanje sukoba u toj zemlji, a šef ruske diplomatije je tom prilikom rekao da je Moskva posvećena diplomatskom rešavanju ukrajinske krize.

„Lavrov je izrazio zahvalnost kineskoj strani za uravnotežen stav o ukrajinskoj krizi i visoko je ocenio spremnost Pekinga da odigra pozitivnu ulogu u rešavanju sukoba. Ministar spoljnih poslova Rusije takođe je potvrdio posvećenost Moskve političko-diplomatskom rešavanju sukoba. Istovremeno je ukazao na postojanje ozbiljnih prepreka za nastavak mirovnih pregovora koje su stvorile ukrajinska strana i njeni zapadni pokrovitelji“, navodi se u saopštenju.

Obe strane su izrazile spremnost za dalje jačanje rusko-kineske spoljnopolitičke saradnje koja je usmerena na održavanje mira i stabilnosti u regionu i na celoj planeti.
Sastanak je održan u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, gde je kineski izaslanik proveo oko sat i po. Resor je napustio bez komentara.
U međuvremenu, Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je Li Hui tokom sastanka sa predstavnicima rukovodstva EU u Briselu istakao da je Kina uvek zauzimala objektivan i pravedan stav o ukrajinskom pitanju, aktivno promovišući mirovne pregovore.
„Između Kine i EU postoji veliko razumevanje po tom pitanju“, rekao je kineski izaslanik.
Posetom Rusiji završava se turneja specijalnog predstavnika Kine Li Huja tokom koje je posetio Ukrajinu, Poljsku, Francusku, Nemačku i Belgiju, gde je razgovarao o kineskoj mirovnoj inicijativi za političko rešaavnje ukrajinske krize.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SVET
Kina: Ukrajinska kriza - bolna lekcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala