- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina: Ukrajinska kriza - bolna lekcija

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Hui pozvao je evropske zemlje da otklone glavne uroke krize u Ukrajini i stvore uslove za pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova Kine.
„Kina je pozvala evropske zemlje da počnu od otklanjanja glavnih uzroka ukrajinske krize i da ulože napore kako bi se osigurala dugoročna stabilnost na evropskom kontinentu“, naveo je Li tokom razgovora sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Andreasom Mihaelisom u Berlinu.
Sve strane, kako je rekao, moraju da krenu od sopstvenih stavova i da stvore povoljne uslove za obnavljanje pregovora.
Kineski diplomata je dodao da će Peking nastaviti da podržava tesne kontakte sa Berlinom po tom pitanju.
Mihaelis je rekao da Nemačka visoko ceni aktivne napore Kine u cilju deeskalacije oko Ukrajine i da je Berlin spreman da učvrsti dijalog sa Pekingom o nizu međunarodnih i regionalnih problema, navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva.
Istovremeno, kinesko Ministarstvo je saopštilo da je ukrajinska kriza je od početka bila tragedija koju je bilo moguće izbeći, a to što se ona razvila do ovoga danas predstavlja bolnu lekciju.
"Suština ukrajinske krize je u velikim protivrečnostima koje su se pojavile po pitanju upravljanja evropskom bezbednošću", rekla je zvanični predstavnik kineskog Ministarstva spoljnih poslova Mao Nin.
Peking je, prema njenim rečima, uvek bio na strani mira i dijaloga i spreman je da sa međunarodnom zajednicom igra konstruktivnu ulogu kako bi se došlo do političkog rešenja ukrajinske krize.
Li je nedavno boravio u poseti Ukrajini, Poljskoj, Francuskoj, Nemačkoj kako bi razgovarao sa svim stranama o političkom rešavanju ukrajinske krize.
Moskvu bi trebalo da poseti sutra.
Kina je u februaru predstavila plan od 12 tačaka i pozvala na pregovore i sveobuhvatni prekid vatre i pregovore, što je Rusija pozdravila, navodeći da je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim sredstvima, dok je Zelenski pozdravio neke elemente kineskog predloga za prekid vatre, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude pokretač mirovnog plana.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SVET
Specijalni predstavnik Kine u Kijevu: Ne postoji čudotvorni lek za ukrajinsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala