- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Specijalni predstavnik Kine u Kijevu: Ne postoji čudotvorni lek za ukrajinsku krizu

© Sputnik / Anna Ratkoglo / Uđi u bazu fotografijaAtmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Ne postoji Panacea, odnosno čudotvorni lek, za rešavanje ukrajinske krize i sve strane bi trebalo da stvore uslove za mirovne pregovore, izjavio je specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Huej tokom pregovora sa ukrajinskim vlastima.
„Ne postoji Panacea za rešavanje ukrajinske krize, sve strane bi trebalo da akumuliraju uzajamno poverenje i stvore uslove za mirovne pregovore“, rekao je on.
Kako navodi Ministarstvo inostranih poslova Kine, Huej je izložio ukrajinskoj strani kinesku poziciju prema političkom rešenju ukrajinske krize. Prema njegovim rečima, Kina je spremna da pomogne međunarodnoj zajednici u formiranju „najvećeg zajedničkog imenioca“ za rešavanje ukrajinske krize na osnovu pozicije koju je ranije izložila kineska strana i da uloži sopstvene napore da što pre prekine ratne sukobe i uspostavi mir.
Li Huej je 16-17. maja u poseti Ukrajini, gde održava sastanke sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, šefom kabineta Zelenskog Andrejem Jermakom, ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom, kao i rukovodiocima Ministarstva odbrane, Ministrstva energetike i Ministrstva infrastrukture.
Teme sastanaka su problemi političkog rešavanja ukrajinske krize i kinesko-ukrajinski odnosi. Na svojoj turneji će posetiti i Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju.
Kina je u februaru predstavila plan od 12 tačaka i pozvala na pregovore i sveobuhvatni prekid vatre i pregovore, što je Rusija pozdravila, navodeći da je otvorena za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije političkim i diplomatskim sredstvima, dok je Zelenski pozdravio neke elemente kineskog predloga za prekid vatre, ali je rekao da samo zemlja u kojoj se vodi rat treba da bude pokretač mirovnog plana.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 15.05.2023
RUSIJA
Kina u Savetu bezbednosti: Stvoriti uslove za početak pregovora o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala