- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD /video/

© AP Photo / Ahn Young-joonAmerički tenkovi M1A2 prelaze reku Nam Han na južnokorejskoj vojnoj barži tokom zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD u Jeončenu
Američki tenkovi M1A2 prelaze reku Nam Han na južnokorejskoj vojnoj barži tokom zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje i SAD u Jeončenu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Južna Koreja i Sjedinjene Države počeli su prve fazu najvećih u istoriji zajedničkih kombinovanih vojnih vežbi sa bojevim gađanjem.
Tokom vežbi koje su organizovane povodom 70. godišnjice vojnog saveza dve države i 75. godišnjice formiranja vojske Južne Koreje, objedinjene snage dve zemlje, kao i kombinovane jedinice svih rodova južnokorejske vojske uvežbavali su uzvratne udare i uništavanje uslovnog neprijatelja u slučaju da izvede oružanu provokaciju.
Na poligonu Sindžin, na oko 30 kilometara od demarkacione linije između Južne i Severne Koreje, svoju vatrenu moć prikazali su južnokorejski tenkovi K-2 „crni tigar“ i borbena vozila pešadije K-21, samohodne haubice K91A1 i višecevni bacači raketa K-239 „čunmu“, oklopni transporteri K-808, američki lovci F-35A koji su u sastavu naoružanja južnokorejskih vazdušnih snaga, korejski KF-16, udarni helikopteri AH-64 „apač“ i AH-1S „kobra“ i drugi vidovi vojne tehnike. Sa južnokorejske strane ukupno su učestvovala 592 vozila.
Američka vojska prikazala je lovce F-16, jurišne avione A-10 koji služe kao podrška pešadiji, špijunske dronove „grej igl“, protivartiljerijske radare, vozila „bredli“ i druge, ukupno 20 vozila.
Prvog dana vežbi vazdušna tehnika SAD nije učestvovala.
Pred početak manevara južnokorejska vojska prikazala je kako se upravlja grupom od 80 dronova, a 30 specijalaca je izvelo skok sa velike visine uz minimalno otvaranje padobrana.
Slične vežbe održavaju se od juna 1977. godine i od tada su realizovane 11 puta.
Analogne vežbe biće održane na istom poligonu 2,7,12, i 15. juna.
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
SVET
„SAD stvaraju 'azijski NATO'“: Severna Koreja o američkom licemerju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala