- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„SAD stvaraju 'azijski NATO'“: Severna Koreja o američkom licemerju

© AP Photo / Wong Maye-ESevernokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17
Severnokorejska interkontinentalna balistička raketa Hvasong-17 - Sputnik Srbija, 1920, 27.06.2022
Pratite nas
Severna Koreja optužila je Sjedinjene Američke Države za uspostavljanje vojnog saveza poput NATO-a u Aziji, rekavši da je nepokolebljivi cilj SAD da svrgnu vladu Severne Koreje, primorao Pjongjang da razvije jaču odbranu.
"Dok bezočno održavaju zajedničke vojne vežbe sa Japanom i Južnom Korejom, Sjedinjene Države prave pun korak ka uspostavljanju NATO-a u azijskom stilu", navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Severne Koreje, prenosi agencija Rojters.
Reč je o nedavnim vojnim vežbama koje su izvele američke, južnokorejske i japanske snage.
Sjedinjene Države su održale i vežbe sa južnokorejskim snagama u kojima je učestvovao američki nosač aviona, prvi put posle više od četiri godine, podseća britanska agencija.
"Ovo dokazuje licemerje američke retorike diplomatskog angažmana i dijaloga bez preduslova, dok u isto vreme ponovo otkriva da nema promene u ambiciji SAD da silom zbace naš sistem", navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva.
Kako se navodi, oseća se potreba da se ulože sveobuhvatni napori da razviju još jaču moć, kako bi mogli da savladaju sve vrste neprijateljskih dela Sjedinjenih Država.
SAD insistiraju da Severna Koreja odustane od svog nuklearnog oružja i više puta su nudile da se sastanu sa severnokorejskim zvaničnicima "u bilo kom trenutku bez preduslova", kako bi razgovarali o tom pitanju, sa druge strane Severna Koreja je odbila tu ponudu, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala