- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

U Americi otkrivaju planove Ukrajine nakon dobijanja lovaca F-16

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLovac F-16
Lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Ukrajinsko rukovodstvo planira da izvodi napade na Krim pomoću lovaca F-16 koje zapadni saveznici nameravaju da isporuče Kijevu, piše list „Njuzvik“, pozivajući se na vojnog eksperta Brina Tanehila.
Po mišljenju stručnjaka, ukrajinskoj vojsci su potrebne pomenute letelice za lansiranje američkih krstarećih raketa JASSM klase „vazduh-zemlja“ na rusko poluostrvo.
„Međutim, pre nego što dođe taj trenutak, moraju da se završe kompleksne pripreme kako bi se osiguralo da ukrajinska vojska opremljena novim avionima, bude spremna za njihovu upotrebu. Moraju biti obučeni piloti, poboljšane piste i uspostavljeni logistički lanci snabdevanja. Pored toga, neka grupa zapadnih zemalja mora da pristane da se rastanu od značajnog dela svojih zaliha aviona F-16“, rekao je Tanehil.
Istovremeno, list podseća na izjavu bivšeg ministra odbrane Ukrajine Andreja Zagorodnjuka koji je rekao da očekuje isporuke prvih lovaca F-16 „do kraja ove godine“. Međutim, kako je precizirano, niz zemalja, uključujući SAD, Holandiju, Belgiju i Norvešku, još se nisu čvrste obavezale da će isporučiti letelice.
U međuvremenu, tvrdi Tanehil, moglo bi da prođe mnogo više vremena pre nego što Ukrajina zaista bude spremna da koristi američke lovce.
Ranije je portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio da su isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu prioritet za SAD. On nije pojasnio kada će tačno Oružane snage Ukrajine dobiti lovce, kao i koje će zemlje učestvovati u isporukama i obuci ukrajinskih vojnika.
Moskva je više puta upozoravala da će pokušaji Oružanih snaga Ukrajine da zauzmu ruske teritorije naići na moćan odgovor.
Dva američka lovca F-16 Fajting falkon lete iznad Aljaske - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
RUSIJA
Rusija ima protivotrov: Šta ako Zapad isporuči Kijevu lovce F-16
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rjabkov: F-16 će biti legitimne mete u zoni specijalne operacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala