- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Srbija povlači presudan potez za pronalaženje nestale dece

CC0 / Piksabej / Dete u parku – ilustracija
Dete u parku – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Kada je Tijana nestala 2014. godine, gotovo da nismo imali svest o seksualnom zlostavljanju dece, ni o tome kako treba da radimo na brzini potrage za nestalom decom. Mnogo se od tada uradilo na svesti, a sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka „Amber alert“ ući će u upotrebu od novembra,
Ovo za Sputnjik, povodom Međunarodnog dana nestale dece, 25. maja, kaže osnivač Fondacije „Tijana Jurić“ i direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu, Igor Jurić.
Da će sistem „Amber alert“ ući u upotrebu najkasnije do početka novembra, potvrdio je i državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić. On je podsetio da je oformljen tim koji radi na njegovoj primeni. Tim se susreo dva puta, a treći sastanak, koji će biti održan u ponedeljak 29. maja, trebalo bi da bude presudan, otkriva Jurić za Sputnjik.

„Tada ćemo definisati kriterijume za pokretanje sistema. Mislim da smo na veoma dobrom putu da to zaista zaživi, imamo sada zaista objektivne naznake. Grupa koja radi na uspostavljanju je sastavljena od izuzetno stručnih osoba, pre svega iz Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i iz Tužilaštva, Ministarstva pravde i drugih institucija“, kaže Jurić i dodaje da je ministar Bratislav Gašić potpisao dokument kojim je praktično obavezao Ministarstvo da sistem "Amber alert" bude spreman do prvog novembra.

Amber alert u Evropi

U timu koji se bavi ovom temom su i predstavnici organizacije ASTRA, koja je a posvećena iskorenjivanju svih oblika eksploatacije i trgovine ljudima, posebno ženama i decom, kao i pružanju podrške u potrazi za nestalom decom.
Tokom prošle godine oni su primili 311 poziva na Evropski broj za nestalu decu 116000 i radili na 14 slučajeva nestale dece, četiri devojčice i 10 dečaka. Sedmoro dece su državljani Srbije, a ostali poreklom iz Avganistana.
U većini slučajeva radilo se o deci koja su pobegla iz doma, odnosno ustanova socijalne zaštite, kod petoro dece reč je bila o takozvanoj roditeljskoj otmici.
© Foto : Sputnjiku ustupio Centar za nestalu i zlostavljanu decuAmber alert - da ne bude kasno.
Amber alert - da ne bude kasno. - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Amber alert - da ne bude kasno.
Kriminalne otmice su najređi uzrok nestanaka dece, čine svega tri odsto prijavljenih slučajeva, ali one mogu imati strašne i tragične posledice. Zato je Srbiji potreban "Amber alarm" koji postoji u mnogim evropskim državama.
Prošle godine izdato je 37 upozorenja za 39 dece u Češkoj, Grčkoj, Holandiji i Poljskoj. Čak 85 odsto slučajeva nestanka uspešno je rešeno.

Kad se alarm uključuje

Jurić objašnjava da se ovaj alarm ne aktivira za svakim nestalim detetom, već po strogo određenim kriterijumima.

„Glavni motiv da se pokrene sistem je kada se proceni da je dete u životnoj opasnosti. Na tome će raditi isključivo policija, dakle stručni ljudi iz policije će procenjivati kada se sistem pokreće“, ističe Jurić.

CC0 / Pixabay / Siluete deteta i muškarca — ilustracija
Siluete deteta i muškarca — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Siluete deteta i muškarca — ilustracija
Upitan koliko će sistem koštati državu, on kaže da je mnogo veći akcenat na sinhronizaciji učešća svih činilaca, kako najbrže moguće obavestiti sve da dobiju informaciju da je sistem pokrenut.
„Da li će to raditi policija na neki svoj način ili će se eventualno koristiti neki softver, to je sada pitanje. Ali moram reći da i neke evropske zemlje, koje ga imaju, nude da doniraju sistem koji je finansirala Evropska unija. I ovo pitanje je na Ministarstvu unutrašnjih poslova, na njihovoj proceni, šta im je najkorisnije u ovom momentu. Takođe smo dobili mogućnost da putujemo u te zemlje i da se usavršavamo, tako da, finansijski gledano, sistem zaista neće koštati mnogo“, kaže Jurić.
Na kraju raygovora za Sputnjik on kaže da je tragedija koja se dogodila njegovom detetu pokrenula svest o tome koliko su deca ugrožena.
„Danas pričamo o tim opasnostima na mnogo drugačiji, ozbiljniji način. Sistem "Amber alert" je samo jedan od sistema, načina rada gde želimo da predupredimo situacije koje mogu biti tragične, ali definitivno, generalno, na bezbednost dece, što se tiče virtuelnog i realnog života, gledamo na jedan drugi način. Uvođenje "Ambar alerta" je veliki uspeh“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala