- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

MUP: Amber alert će ući u upotrebu najkasnije do početka novembra

© Foto : Sputnjiku ustupio Centar za nestalu i zlostavljanu decuNakon aktiviranja sistema u 96 odsto slučajeva nestalo dete se pronađe u prvim satima nakon nestanka.
Nakon aktiviranja sistema u 96 odsto slučajeva nestalo dete se pronađe u prvim satima nakon nestanka. - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Sistem ranog uzbunjivanja u slučaju nestanka dece "Amber alert" ući će u upotrebu u Srbiji najkasnije do početka novembra, rekao je državni sekretar MUP-a Danilo Stevandić.
Stevandić je naveo da je posvećenost bezbednosti svakog deteta i pronalaženje načina kojima ćemo biti i efikasniji i brži u pronalaženju nestale dece potvrđena, između ostalog, kroz opredeljenost Ministarstva unutrašnjih poslova za uvođenje Amber alert sistema.
Kako navode iz MUP-a, Stevandić je podsetio da je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić februara ove godine oformio Tim za uvođenje Amber alert sistema, u čijem su sastavu predstavnici više resornih ministarstava, Centra za nestalu i zlostavljanu decu i udruženja „Astra“.
Zadatak tima je, kako je istakao na konferenciji "Sistem ranog uzbunjivanja u slučajevima nestanka dece u Srbiji: Procena stanja i mogućnosti" da se razmotre uporedno-pravna rešenja i pronađu najbolje prakse, kako bi u našoj zemlji zaživeo sistem Amber alert, koji bi bio prilagođen našem pravnom sistemu i društvu.
Ukazao je da su do sada održana dva sastanka tima na kojima je utvrđen plan aktivnosti, vođena diskusija o analizi početnog stanja, o rešenjima uporednog zakonodavstva i prakse i o definisanju kriterijuma za aktiviranje Amber alert sistema.
Državni sekretar je naglasio da je za Ministarstvo unutrašnjih poslova od izuzetne važnosti da sa organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim subjektima u zajednici gradi partnerske odnose i vodi otvoren dijalog o svim temama od značaja za bezbednost pojedinaca i društva u celini.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala