- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin: Evroazijska ekonomska unija – centar multipolarnog sveta

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je Evroazijska azijska ekonomska unija jedan od centara multipolarnog sveta koji nastaje.

"Sa zadovoljstvom konstatujem da saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije nastavlja da jača i da se naša organizacija logično učvršćuje kao jedan od samostalnih i samodovoljnih centara multipolarnog sveta koji se formira", rekao je Putin na sastanku Visokog Evroazijskog saveta u širokom sastavu.

On je naglasio da se saradnja „petorke“ razvija na principima uzajamne koristi, uzimanja u obzir međusobnih interesa i s ciljem obezbeđivanja stabilnog ekonomskog rasta i unapređenja standarda svih građana u zemljama EEU.
Putin je takođe saopštio da su lideri zemalja članica, koji su se ranije danas sastali u užem formatu, „razmenili mišljenja o važnim aspektima rada organizacije i naznačili strateške izglede za produbljivanje integracione saradnje“.

Putin predložio formiranje tehnoloških saveza

Putin je predložio učesnicima samita Evroazijske ekonomske unije da označe zajedničke prioritete po pitanju tehnološkog razvoja i da formiraju tehnološke saveze u kojima će učestvovati i treće zemlje.
Po njegovim rečima, sada su potrebni usaglašeni napori kako bi se ojačao tehnološki suverenitet u ključnim sektorima privrede.
„U praktičnom smislu, predložio bih da se usaglase i realizuju zajednički prioriteti tehnološke transformacije i saradnje na inovacijama koji bi omogućili našim zemljama da ne zavise od stranih tehnologija i kompanija u kritičnim sferama industrije – pogotovo ako naiđemo na određene tendencije ka ograničavanju saradnje sa nizom zemalja u tim sferama. U tom kontekstu moglo bi se razmisliti o formiranju Evroazijskih tehnoloških saveza u koji bi se uključili zainteresovani partneri iz trećih zemalja“, kazao je Putin.

Zone slobodne trgovine

Ruski lider je saopštio da je važno da se nastavi formiranje zona slobodne trgovine sa zainteresovanim zemljama, „kao i da im se predloži da zajedno koriste međunarodnu platnu infrastrukturu nacionalnih valuta i digitalnih valuta centralnih banaka koje članice 'petorke' već poseduju“.
Putin je zahvalio svim liderima zemalja članica Evroazijske ekonomske unije na bliskoj saradnji i uzajamnoj podršci prilikom rešavanja zadataka sa kojima se savez suočava. On je izrazio uverenje da će „daljim zajedničkim i složnim delovanjem ostvariti nove značajne rezultate u razvoju integracione saradnje u interesu njihovih zemalja i naroda“.
Ruski lider je poručio da EEU treba brzo i adekvatno da reaguje na promene koje se dešavaju u svetu i da donosi profesionalne odluke u cilju zaštite zajedničkih interesa i promovisanja međusobno korisne integracije.
Prethodno je održan sastanak u užem sastavu na kojem su, pored Putina, učestvovali i predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev i Kirgizije Sadir Žaparov, kao i premijer Jermenije Nikol Pašinjan.
Na sastanku u proširenom sastavu putem video-veze treba da se pridruže predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, kao i predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon.
Učestvovaće i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev koji je doputovao u Moskvu.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
Putin: Saradnja u okviru Evroazijske ekonomske unije se odvija vrlo uspešno
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala