- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Putin: Rusija ostaje privržena trilateralnim sporazumima o Karabahu

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPrezident RF V. Putin provel vstreči s liderami EAЭS
Prezident RF V. Putin provel vstreči s liderami EAЭS - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Rusija ostaje privržena stavu o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu u okviru trilateralnih sporazuma između Moskve, Jerevana i Bakua, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.
Ruski predsednik je nakon trilateralnog sastanka s liderima Jermenije i Azerbejdžana, Nikolom Pašinjanom i Ilhamom Alijevom, koji je trajao oko 20 minuta, ocenio da se situacija u Nagorno Karabahu razvija u pravcu rešavanja problema.
„U celini, prema mom mišljenju, bez obzira na teškoće i probleme kojih još ima dosta, ipak se situacija razvija u pravcu rešavanja tih problema. Jedan od tih pravaca jeste rad na saobraćajnoj komunikaciji“, rekao je Putin.
On je istakao da su nerešeni problemi u vezi s Nagorno Karabahom čisto tehničkog karaktera i dodao da će se vicepremijeri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana sastati za nedelju dana i razgovarati o tehničkim pitanjima o Karabahu.
Ruski predsednik je, takođe, rekao da lideri Jermenije i Azerbejdžana smatraju da sva pitanja u odnosima dveju zemalja mogu biti rešena.
Pre trilateralnog susreta, Putin je imao i odvojene sastanke s Pašinjanom i Alijevom.
Pašinjan je tokom odvojenog sastanka s Putinom rekao da su pogranične i carinske službe Jermenije spremne da obezbede normalan prelaz svih transportnih sredstava i vozova, između ostalog i preko teritorije Jermenije.
Kako je dodao, Jermenija očekuje da će i Azerbejdžan biti otvoren za prevoz jermenskog tereta u Rusku Federaciju i Iran na paritetnoj osnovi. Istakao je da se nada i da će azerbejdžanska železnica biti otvorena za jermenske vozove preko Nahičevanja (eksklava Azerbejdžana) i Azerbejdžansku Republiku, na primer u Rusku Federaciju i u Islamsku Republiku Iran.
Premijer Jermenije je dodao da očekuje da će se ovo pitanje rešiti na osnovu suvereniteta i nadležnosti zemalja.
Jermenija i Azerbejdžan su ranije danas dogovorili međusobno priznanje teritorijalnog integriteta.
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev  - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
SVET
Istorijski dogovor Jermenije i Azerbejdžana u Moskvi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala