- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Padaju cene stanova u Crnoj Gori: Primorje jeftinije od Podgorice

CC0 / Pixabay / Pogled na Budvu
Pogled na Budvu - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Prosečna cena kvadrata stana u novogradnji na nivou Crne Gore u prvom kvartalu iznosila je 1.389 evra. To je treći uzastopni kvartal sa padom cena stanova, pokazuju podaci Uprave za statistiku Monstat.
U trećem kvartalu prošle godine (jul, avgust, septembar) prosečna cena kvadrata u novogradnji u komercijalnoj prodaji bila je na rekordnom nivou i iznosila je 1.446 evra, u četvrtom kvartalu (oktobar, novembar, decembar) pala je na 1.409 evra, a sada na 1.389 evra, prenose crnogorski mediji.
Ovo su cene koje je Monstat dobio na osnovu zaključenih kupoprodajnih ugovora i odnose se na prodaju koju su obavila registrovana privredna društva. U ovaj prosek nisu uračunati stanovi iz takozvanih sindikalnih programa solidarnosti.
U 2020. godini, tokom pandemije kovida-19, cena kvadrata stana, prema podacima Monstata je pala na prosečnih oko 1.100 evra, da bi tokom 2021. godine narasla na oko 1.200 evra.
U poslednjem kvartalu 2021. godine prosečna cena kvadrata stana u novogradnji i komercijalnoj prodaji iznosila je 1.209 evra i nakon toga počinje njen rast, podsećaju podgorički mediji.
Na početku prošle godine prosečna cena kvadratnog metra stana je porasla na 1.346 evra, a zatim u drugom kvartalu na 1.425 evra.
Razlozi za to povećanje, kako je tada saopštavano iz građevinskih preduzeća, bio je rast cena građevinskih materijala izazvan poremećajem na tržištu zbog ukrajinske krize, prekida linija snabdevanja i rasta cene energenata.
Cene građevinskih materijala su počele da se smanjuju krajem prošle godine, ali cene stanova nisu u potpunosti pratile taj pad zbog rasta interesovanja kupaca pre svega Ukrajinaca, Rusa i Turaka.
U Podgorici je prosečna cena kvadrata stana u novogradnji u komercijalnoj prodaji u prvom kvartalu ove godine iznosila 1.409 evra, što je najniža cena u poslednja četiri kvartala.
Na primorju prosečna cena kvadrata sada iznosi 1.392 evra, i neznatno je veća nego na kraju prošle godine kada je bila 1.387 evra.
Znatno veće cene stanova u šest primorskih opština bile su u prvoj polovini 2022. godine - 1.445 i 1.473 evra.
Ova statistika pokazuje i da su prosečne cene niže na primorju nego u Podgorici.
U severnoj regiji prosečna cena kvadrata u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1.201 evro, što je treći uzastopni kvartal njihovog pada.
U centralnoj regiji, koja obuhvata Nikšić, Cetinje, Danilovgrad i Tuzi, cena kvadrata stana novogradnje u komercijalnoj prodaji iznosila je 680 evra, što je uz manje oscilacije slično kao i prethodnih godina. To je neznatno niže nego na kraju prošle godine kada je cena bila 691, ali znatno više nego u trećem kvartalu prošle godine kada je kvadrat koštao 612 evra.
U prvom kvartalu ove godine stanovi iz solidarne izgradnje prodavani su po ceni od 600 evra po kvadratu. Na primorju i u severnoj regiji, nije bilo prodaja ovih stanova, dok je u centralnoj regiji njihov kvadrat koštao 589 evra.
Poslovni kvart - Sputnik Srbija, 1920, 23.04.2023
EKONOMIJA
Hoće li potres na tržištu nekretnina dovesti do ekonomskog kraha goreg od onog iz 2008.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala