- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lukašenko zahvalio Putinu na nuklearnom oružju

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko na Evroazijskom ekonomskom forumu u Moskvi
Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski lider Aleksandar Lukašenko na Evroazijskom ekonomskom forumu u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da je zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu što je odlučio da rasporedi taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.
Tokom govora predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva na jučerašnjoj plenarnoj sednici drugog Evroazijskog ekonomskog foruma u Moskvi koji je rekao da je integracija Moskve i Minska prilično bliska da čak „dele i nuklearno oružje“, kamere su prikazale kako su se Lukašenko i Putin iznenada rukovali.
Novinar Pavel Zarubin pitao je Lukašenka o čemu su pričali.

„Dok se govorilo o nuklearnom oružju, iskreno govoreći, zbog akustike nisam dobro čuo, a Vladimir Vladimirovič mi kaže da je doneta odluka o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji. Na te njegove reči odgovorio sam: ‘Hvala’. Eto o tome je reč“, pojasnio je on u video snimku, objavljenom na telegram kanalu Zarubina.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.
Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

Lukašenko: Evroazijska ekonomska unija novi centar za donošenje odluka u svetu

Predsednik Belorusije je komentarisao Evroazijsku ekonomsku uniju i naveo da bi trebalo da postane jedan od najjačih centara u kome će se donositi sve odluke u svetu.

„Moderan svet se nalazi u fazi globalnih promena, ulazi u epohu velikih transformacija i strateškog razvoja. Potrebno je formirati umesto unipolarnog sistema upravljanje novim centrima za donošenje odluka, koji će obezbediti uvažavanje interesa svih učesnika međunarodnih odnosa. Pažnja koja je u Moskvi posvećena svedoči o tome da bi jedan takav centar trebalo da bude i Evroazijska ekonomska unija“, naglasio je on.

Istakao je i da se EEU veoma sporo kreće po pitanju formiranja jedinstvenog tržišta energenata i dodao da je tu pre svega reč o formiranju zajedničkog tržišta gasa, nafte, naftnih proizvoda, kao i o realizaciji projekata na temu digitalizacije i liberalizacije transportnog tržišta.
Lukašenko je podvukao da bi prioritetan zadatak trebalo da i dalje ostane formiranje punopravnog ekonomskog saveza i da bi to trebalo da bude cilj u bliskoj budućnosti.
Zaključio je da bi kao odgovor na sankcije Zapada trebalo aktivizirati saradnju Evroazijske ekonomske unije sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), BRIKS-om i Asocijacijom nacija jugoistočne Azije (ASEAN).
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
RUSIJA
MIP Rusije: Vojno-nuklearne mere bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije ─ iznudio NATO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala