- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Slučaj Kolubara“ dobio novu dimenziju – uključilo se tužilaštvo, preti se Lozanom

© Sputnik / Lola ĐorđevićFudbalske lopte
Fudbalske lopte - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Osnovno javno tužilaštvo u Lazarevcu formiralo je u četvrtak predmet radi provere da li su fudbalski klubovi Kolubara iz Lazarevca, Mladost iz Novog Sada i Spartak iz Subotice učinili krivično delo dogovaranje ishoda utakmica u Superligi.
Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je pre dva dana klub iz Lazarevca oduzimanjem devet bodova u Superligi Srbije zbog ugrožavanja integriteta takmičenja, zbog čega je Kolubara pala na dno tabele bez matematičkih šansi za opstanak u elitnom društvu.
Iz kluba su se dan kasnije oglasili saopštenjem u kom su naveli da ne postoje bilo kakvi dokazi i da klub nekome smeta. Prethodno je Fudbalskom savezu Srbije stigla prijava od Evropske kuće fudbala (UEFA) zbog, navodno, sumnjivih ishoda mečeva Mladost - Kolubara i Kolubara - Spartak.
„U pravcu utvrđivanja činjenica i provera verovatnosti navoda iznetih u sredstvima javnog informisanja, tužilaštvo je zahtevalo prikupljanje potrebnih obaveštenja radi preuzimanja svih mera i radnju u iclju otkrivanja krivičnog dela i učinioca“, izjavila je za agenciju Tanjug portparol tužilaštva Jelena Živojinović.
Javnost u Srbji biće blagovremeno obaveštena od Osnovnog tužilaštva u Lazarevcu nakon što budu prikljupljeni svi dokazi.
Čitav postupak objasnio je i predsednik Disciplinske komisije FSS Ivan Nikolić.
„Uloga disciplinskih organa nije bila da utvrđuje da li je Kolubara kriva za ono što se optužuje, nego da donese odluku o visini kazne. Prethodno je nezavisno odelenje za integritet UEFA poslalo pisane dokaze o svemu za šta se Lazarevčani terete. Stigli su dokazi o uplatama, isplatama, umešanosti fudbalera i sve ostalo, iz čega se jasno zaključuje da su nameštali“, rekao je Nikolić.
Za razliku od Kolubare koja je sankcionisana oduzimanjem devet bodova, Mladost GAT i Spartak su prošli sa novčanim kaznama od po tri miliona dinara.
Poslednji u nizu oglasio se predsednik Kolubare Dragiša Urošević koji je rekao da će u slučaju da odluka ne bude preinačena, Lazarevčani pravdu potražiti pred sudom u Lozani.
„Kao predsednik kluba neću odustati od pravde. Ako posle žalbe ne bude preinačena odluka, pravdu ćemo tražiti pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani, uvereni u nezavisnost ovog organa. Tamo će predstavnici FSS morati da prilože dokaze koje je predsednik Disciplinske komisije FSS Ivan Nikolić rekao da ima. Ja nijedan dokaz nisam dobio kako bih mogao da se branim ili da kažem da li smo nešto zgrešili. Ukoliko je trebalo da opstanu klubovi iz drugih regiona, sa juga, postojali su načini da se to uradi“, rekao je Dragiša Urošević.
Kuća fudbala u Staroj Pazovi - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
SPORT
U Lazarevcu se ne predaju: „Nema dokaza, nekome smetamo“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala