- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erdoganov protivkandidat na izborima: Gasni hab sa Rusijom opasan za Tursku

© AP Photo / Turkish Defence MinistryTurski brod "Fatih" za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra
Turski brod Fatih za bušenje u istočnom Mediteranu kod Kipra - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Kandidat opozicije na predsedničkim izborima u Turskoj Kemal Kiličdaroglu izjavio je da je ideja o formiranju gasnog haba u toj zemlju u saradnji s Rusijom opasna za Ankaru i da ugrožava energetsku nezavisnost zemlje.
„Neću biti protiv dobrih odnosa sa Moskvom, naprotiv, u nekim sferama kao što je naftna i petrohemijska industrija, industrija aluminijuma – dobili smo tehnološku infrastrukturu od Rusije. Ipak, protivim se zavisnosti Turske od Rusije na polju energetike“, rekao je Kiličdaroglu na pitanje gledalaca Ju-tjub kanala „Babala TV“.
Takva zavisnost, rekao je on, je opasna i u budućnosti može da stvori velike probleme Turskoj.
„Kažete da ste zaključili sporazum sa Rusijom o formiranju gasnog haba. Ako je Turska sada zavisna od Rusije na tom planu 30-40 odsto, onda će se ona povećati sa stvaranjem haba na 70-80 odsto. To je kapitulacija. Izgubićemo“, smatra on.
Izlaz iz situacije vidi u prodaji gasa iz nalazišta u istočnom Sredozemlju evropskim zemljama sa popustom i bez haba.
Podsetimo, oktobra prošle godine predsednik Rusije Vladimir Putin je tokom sastanka s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u Astani izjavio da bi gasni hab u Turskoj mogao bi biti ne samo platforma za isporuke tog energenta, nego i za utvrđivanje njegove cene bez ikakve političke obojenosti.
Početkom ove godine turski ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmoz izjavio da je Turska razgovarala o projektu gasnog čvorišta sa 15 različitih zemalja i da je, generalno, stav bio pozitivan.
On je, takođe, objavio da je Ankara počela rad na projektu gasnog čvorišta koji je predložila Moskva.
U Turskoj je 14. maja održan prvi krug predsedničkih izbora na kojima je Erdogan osvojio 49,51 odsto glasova, a njegov suparnik, lider opozicije Kemal Kiličdaroglu – 44, 88 odsto.
Uoči izbora Kiličdaroglu je objavio post na Tviteru u kojem je pozvao Rusiju da se ne meša u izbore.
Erdogan izjavio je da njegovog glavnog rivala Kemala Kiličdaroglua treba da bude sramota nakon tvrdnji o mešanju Rusije u predstojeće izbore u republici.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je tim povodom rekao da Moskva kategorički odbacuje tvrdnje o mešanju i da je razočarana izjavama turske opozicije.
Drugi krug izbora je 28. maja.
Redžep tajop Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 16.05.2023
SVET
Erdogan: Ako pobedim na izborima neću promeniti odnos prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala