- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski poslanik: Amerika u potpunosti kontroliše politiku i medije u zemlji

© AP Photo / David GoldmanAmerička zastava
Američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 25.05.2023
Pratite nas
Poslanik bugarske stranke Preporod Dejan Nikolov optužio je Vašington da u potpunosti kontroliše politiku i medije u zemlji.

„Danas svaki normalan čovek treba da shvati da je Bugarska bila izložena genocidu i razaranju od strane SAD koje su zauzele pobeđenu teritoriju nakon završetka Hladnog rata. One su uspostavile potpunu kontrolu nad politikom u zemlji, preuzele su kontrolu nad medijima, stvorile su nevladin sektor, upravljaju obrazovnim sistemom i štite oligarhiju. Prilikom svakog pokušaja našeg naroda da digne glavu, smenjuju se američki agenti u politici što im omogućava da dobiju nekoliko godina mira za kolonijalni režim“, rekao je Nikolov, obraćajući se parlamentu Bugarske.

Kako je dodao, fondovi Džordža Soroša poput „Otvorenog društva“ u Sofiji od početka devedesetih godina prošlog veka radili su na stvaranju kadrova koji bi u kasnijoj fazi mogli „u potpunosti da unište državu“.
Po rečima Nikolova, ta „kasnija faza“ se dešava upravo sada.
„Neki od današnjih narodnih predstavnika su savremeni janjičari koji se zaklinju na vernost evroatlantskim vrednostima“, rekao je on.
Kako je dodao, isto se odnosi na delatnost američkog fonda „Amerika za Bugarsku“ i nemačkih fondacija „Hanns Seidel“ i „Konrad Adenauer“.
Nikolov je direktno optužio kopredsedavajućeg stranke Demokratska Bugarska Hrista Ivanova da pripada takvim političarima. Poslanik je podsetio da je Ivanov ranije bio na čelu nevladine organizacije „Institut za pravne inicijative“. Ova organizacija je, prema njegovim rečima, dobila „od Amerike za Bugarsku“ tri miliona leva (nešto više od 1,6 miliona dolara).
U poslednjih nekoliko godina bugarski mediji su u više navrata objavljivali informacije o tome koga finansira fond „Amerika za Bugarsku“: među njima su navođeni mediji i nevladine organizacije. Na sajtu organizacije objavljuju se finansijski izveštaji za protekle godine, ali se ne daju podaci o pojedincima i organizacijama koji dobijaju grantove. Iznos finansiranja koje je „Amerika za Bugarsku” spremna da izdvoji godišnje dostiže 20 miliona dolara.
Bugarska zastava, Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2023
SVET
Bugarski političar: Amerikanci troše mnogo novca da „kupe“ naše duše
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala