- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska artiljerija u zoni specijalne vojne operacije u Zaporoškoj oblasti - Sputnik Srbija

UŽIVO Ukrajina kupuje od Amerike sistem NASAMS

Pratite nas
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 455. dan. Nakon upada ukrajinskih diverzanata u Belgorodsku oblast ruske snage su u antiterorističkoj operaciji likvidirale 70 terorista. Ukrajinske snage nagomilavaju vojsku kod mesta Časov Jar u blizini Artjomovska. Snage Kijeva ponovo intenzivno granatiraju DNR.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:45 24.05.2023
Stejt department odobrio je ugovor o prodaji Ukrajini jednog protivvazdušnog raketnog sistema NASAMS i opreme za njega u vrednosti od 285 miliona dolara, saopštio je Pentagon.
Taj ugovor će, kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, „služiti ciljevima i interesima Sjedinjenih Država u oblasti nacionalne bezbednosti“, jer podrazumeva pružanje vojne pomoći „partneru koji održava političku stabilnost i ekonomski napredak u Evropi“.
„Ukrajina ima hitnu potrebu da jačanje odbrane od ruskih raketnih i vazdušnih udara. Nabavka i efikasna upotreba ovog oružja ojačaće sposobnost Ukrajine da zaštiti svoje građane i kritičnu nacionalnu infrastrukturu“, saopštio je Pentagon.
21:25 24.05.2023
Spomenik Bogdanu Hmeljnickom u Kijevu. Iza Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
RUSIJA
Peskov o promeni crkvenog kalendara u Ukrajini: Ludilo i samovolja
19:28 24.05.2023
Eksplozije u Harkovskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji.
18:37 24.05.2023
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg uveren je da je Ukrajina već dobila dovoljno oružja da „oslobodi veliku teritoriju“, izjavio je generalni sekretar NATO-a na konferenciji za novinare u Briselu.
„Siguran sam da je Ukrajina već dobila dovoljno oružja da oslobodi veliku teritoriju“, rekao je Stoltenberg.
Ponovio je i da pozdravlja odluke zemalja alijanse da Ukrajini obezbede krstareće rakete i započnu obuku pilota za zapadne lovce.
17:51 24.05.2023
Ekspolozije u Sumskoj oblasti
17:15 24.05.2023
17:14 24.05.2023
16:04 24.05.2023
Glavno sa novog brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
◾Oružane snage Rusije su likvidirale 150 ukrajinskih vojnika u pravcu Donjecka;
◾Oružane snage Rusije su likvidirale oko 125 vojnika Oružanih snaga Ukrajine na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Ruske trupe su likvidirale više od 60 vojnika i uništile samohodni top „Gvozdika“ Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Krasnog Limana;
◾U DNR je uništeno skladište municije 54. meһanizovane brigade Oružaniһ snaga Ukrajine;
◾Oružane snage RF su gađale osmatračnicu 110. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine kod Avdejevke u DNR;
◾Ruske trupe uništile su skladišta municije Oružaniһ snaga Ukrajine kod Slavjanska i Grigorovke u DNR;
PVO Ruske Federacije oborila je za dan ukrajinski avion MiG-29, kao i 20 dronova.
15:08 24.05.2023
Ukrajina je obustavila izvoz električne energije zbog potrebe da obezbedi domaću potrošnju, saopštila je nacionalna energetska kompanija „Ukrenergo“.
„Trenutno se ne obavlja uvoz i izvoz električne energije. Razlog za odsustvo izvoza električne energije iz Ukrajine je potreba da se pokriju unutrašnje potrebe zemlje i obezbede rezerve za večernje sate maksimalne potrošnje“, objasnili su iz kompanije.
Ukrenergo je nazvao situaciju u blizini prve linije fronta teškom, saopštio je da su potrošači ostali bez struje u Sumskoj oblasti, ali je napomenuo da tokom proteklog dana nije bilo oštećenja na mreži kompanije.
13:33 24.05.2023
U cilju primene visokotehnoloških modela tehnike kao što su tenkovi T-90M „proriv“, BMP-2M sa borbenim modulom „berežok“, BMP-3, kao i različitih bespilotnih letelica obučeno je oko 5.000 specijalista, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kolegijumu vojnog resora.
On je dodao da je od početka specijalne vojne operacije obučeno više od 120 hiljada vojnika.
Prema njegovim rečima, centri za obuku MO Rusije ne samo da izvode individualnu obuku, već i obučavaju posade, posade tenkova i borbenih vozila, uključujući formacije i vojne jedinice formirane u novim regionima.
13:12 24.05.2023
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu obećao: Na napade ukrajinskih ekstremista odgovorićemo oštro
11:24 24.05.2023
U Kijevu su priznali ulogu Oružanih snaga Ukrajine u napadu diverzantsko-obaveštajne grupe na Belgorodsku oblast Rusije, istakavši da su ukrajinski vojnici pružali podršku diverzantima, piše izdanje „Njujork tajms“, pozivajući se na anonimnog ukrajinskog zvaničnika.
Prema izvoru, ukrajinski vojnici su uglavnom dejstvovali kao podrška, braneći granicu Ukrajine u tom regionu (Belgorodske oblasti) za slučaj ruskog kontranapada.
Istovremeno, ukrajinski zvaničnik je izjavio da nijedan pripadnik ukrajinskih snaga nije stupio na teritoriju Rusije.
On je takođe priznao da je među diverzantima bilo ljudskih gubitaka.
Zvaničnik je odbio da navede još neke detalje, ne objasnivši, na primer, odakle diverzantima američka tehnika.
10:53 24.05.2023
Stalni predstavnici članica EU dogovorili su se da se na još godinu dana produži ukidanje carine na uvoz robe iz Ukrajine, uključujući žito, saopšteno je iz predstavništva trenutno predsedavajuće Švedske.
U saopštenju na Tviteru se dodaje da će to pomoći Ukrajini da očuva stabilne trgovinske odnose sa EU i održi svoju privredu.
Odluka sada treba da prođe formalnu proceduru usvajanja na ministarskom nivou, nakon čega će stupiti na snagu.
10:49 24.05.2023
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
RUSIJA
Lavrov: NATO zemlje de jure učestvuju u sukobu u Ukrajini
09:17 24.05.2023
Ruska policija je počela sa radom u Artjomovsku, rekao je v.d. lidera DNR Denis Pušilin.
Pušilin je juče posetio Artjomovsk. Kako je rekao, u gradu nema civila.
09:16 24.05.2023
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov rekao je da je u toku noći u Belgorodu odbijen intenzivan napad ukrajinskih bespilotnih letelica.
Povređenih nema, rekao je on.
09:14 24.05.2023
Kijev želi da zadrži tranzit ruskog gasa i nafte preko Ukrajine
Kijev i „Naftogas Ukrajine“ insistiraju na održavanju tranzita ruske nafte i gasa preko teritorije Ukrajine, između ostalog da bi sačuvali svoje prihode, piše list „Vašington post“.
„‘Naftogas’ i visoki politički lideri insistiraju na tome da Ukrajina ne može i ne treba da zatvara gasovode, kako da bi pretendovala na preostali prihod, tako i iz razloga što su neki od evropskih pristalica Kijeva i dalje zavisni od ruske nafte i gasa“, piše list.
List navodi da, uprkos činjenici da je Kijev od Zapada zahtevao uvođenje oštrijih sankcija Rusiji i prekid praktično svih ekonomskih veza sa Moskvom, ma koliko to „nadrealno izgledalo, Ukrajina insistira da praktično nema drugog izbora, osim da podrži sopstvene poslovne dogovore“ i lobira da ih očuva.
Kijev insistira na tome da postojeći dogovori navodno daju određene poluge uticaja na Moskvu i pomažu u ograničavanju mesta na kojima vrše vazdušni udari, objašnjava „Vašington post“.
Kako piše u članku, radna grupa za sankcije Rusiji, kojom predsedavaju šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrej Jermak i bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfol, objavila je u aprilu „akcioni plan“ u kojem su navedeni dodatni koraci protiv Rusije.
„Ali plan je posebno pozivao na očuvanje tranzita ruskih energetskih resursa preko teritorije Ukrajine“, primećuje list. Istovremeno su u planu sadržani pozivi na obustavljanje rada „svih preostalih gasovodnih ruta koje kontroliše Rusija“, kao i da se „zaustavi direktna isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji, osim preko Ukrajine“, dodaje se u članku „Vašington posta“.
08:46 24.05.2023
Opasnost od proboja ukrajinskih snaga na obodima Artjomovska je minimalna, rekao je v.d. lidera DNR Denis Pušilin.
„Vrhunac opasnosti, dok je trajala aktivna faza, kada je protivnik pokušavao da na obodima okruži momke u samom Artjomovsku, je prošao…. Mislim da je rizik minimalan, ali ipak postoji jer protivnik može da ubaci još neke rezerve“, rekao je Pušilin za „Solovjov lajv“.
08:04 24.05.2023
Ruski PVO sistem S-350 "vitjaz" oborio je ukrajinski avion u zoni Specijalne vojne operacije u potpuno automatskom režimu bez učešća operatera. Ovaj način rada testiran je prvi put u svetu u borbenim uslovima.
07:29 24.05.2023
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala