- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: NATO zemlje de jure učestvuju u sukobu u Ukrajini

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaObuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima
Obuka ukrajinskih vojnika prema NATO standardima - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Članice NATO-a de jure učestvuju u ukrajinskom sukobu, ova neodgovorna politika povećava pretnju od direktne vojne konfrontacije nuklearnih država, izjavio je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Faktički, a zapravo, de jure, zemlje NATO-a direktno učestvuju u sukobu na strani Kijeva. Ova neodgovorna politika suštinski povećava pretnju direktne konfrontacije nuklearnih država“, rekao je on na XI Međunarodnom susretu zvaničnika, zaduženih za pitanja bezbednosti.

Diplomata je istakao da zapadne prestonice dobijaju signale od Rusije o nedopustivosti takvog scenarija, ali te signale ili ignorišu ili grubo iskrivljuju u propagandne svrhe.
Prema njegovim rečima, širenje Severnoatlantske alijanse na istok odraz je namera koje su činile osnovu Hitlerove politike „drang nach Osten“ („Prodor na istok”).
On je istakao da su se prave namere manifestovale decembra 2021. godine kada su odbacili ruske predloge o pravno obavezujućim bezbednosnim garancijama za Rusiju.

Ruski apel SAD i EU

Lavrov je takođe poručio da Rusija apeluje na Sjedinjene Američke Države i Evropsku uniju da odustanu od nasilnih jednostranih odluka u cilju smanjenja napetosti u svetu.
„U interesima snižavanja međunarodne napetosti, pozivamo Vašington i Brisel da odustanu od nasilnih jednostranih odluka, pokušaja marginalizovanja Ujedinjenih nacija i stvaranja van njenih okvira nelegitimnih struktura ograničenog sastava, koje pretenduju da vladaju nad svima ostalima“, naglasio je ministar.
Zvaničnik je ocenio da je trenutno u prvom planu zadatak obnavljanja arhitekture globalne bezbednost kako bi postala održivija, a na osnovu bezuslovnog poštovanja principa Povelje UN u njihovoj celini i međusobnoj povezanosti u praksi.
Ministar je primetio i da su SAD i njihovi saveznici pretvorili Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u marginalnu strukturu koja ne utiče na stanje stvari u oblasti bezbednosti u Evropi.

Tendencije Vašingtona i saveznika opasne

Lavrov je, pored toga, izjavio da Rusija smatra da je tendencija SAD i njihovih saveznika primene komercijalnih satelita u vojnim ciljevima za mešanje u unutrašnja pitanja države - opasna.
Diplomata je poručio da Moskva poziva na korišćenje kosmičke infrastrukture isključivo u skladu sa odredbama Sporazuma o kosmosu iz 1967. godine.
On je naglasio da problem militarizacije kosmičkog prostora zahteva „posebnu pažnju“.

„Moskva je u vezi sa tim inicirala brojne konstruktivne inicijative, zajedno sa Kinom predložili smo nacrt Sporazuma o sprečavanju raspoređivanja oružja u kosmičkom prostoru, primeni sile ili pretnji silom protiv kosmičkih objekata“, dodao je šef ruske diplomatije.

Zapad svesno provocira sukobe u Latinskoj Americi i Africi

Lavrov je, takođe, naglasio i da zapadne zemlje u Africi, Latinskoj Americi i zemljama Karipskog basena naročito provociraju međudržavne i međuetničke sukobe.
On je objasnio da Zapad i dalje eksploatiše bogate resurse afričkog kontinenta.
„Sjedinjene Države posmatraju zemlje Latinske Amerike i Karipskog basena kao svoje zadnje dvorište i nervozno reaguju kada te države sprovode nezavisnu, samostalnu politiku“, zaključio je Lavrov.
Poslednji primer ovakve politike Zapada, istakao je ministar je situacija u Sudanu.
Predsedik Republike Srpske Milorad Dodik će se kao specijalni gost obratiti na bezbednosnom forumu u Rusiji. Na sednici učestvuje i predstavnik Srbije, direktor BIA Aleksandar Vulin.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
RUSIJA
Bezbednosni forum u Moskvi, prisustvuju Dodik i Vulin; „Napetost u svetu raste“ - poručio Putin
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala