Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Šta očekuju Srbi na Severu KiM pred kritični 1. jun

© Sputnik / Teodor AnastasijevićProtestna šetnja Srba na Kosovu i Metohiji zbog ranjavanja Milana Jovanovića.
Protestna šetnja Srba na Kosovu i Metohiji zbog ranjavanja Milana Jovanovića. - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Svega nedelju dana ostalo je do 1. juna koji su Srbi na severu Kosova odredili kao datum kada ističe rok u kom se od vlasti u Prištini očekuje da prestanu sa maltretiranjem Srba inače će narod uzvratiti totalnim otporom.
Nekadašnji predsednik lokalne skupštine Severna Mitrovica Nemanja Biševac u razgovoru za Sputnjik kaže da do prvog juna očekuje još pritisaka od strane Aljbina Kurtija na Srbe na severu Kosova, da srpski narod jedinu nadu vidu u državi Srbiji i da se nada da će Srbi 1. jun dočekati u miru.
Biševac kaže da su njegova očekivanja da će prištinske vlasti nastaviti sa postavljanjem nelegitimnih gradonačelnika.

„Do prvog juna, po najavama iz Prištine, na Severu nas očekuje polaganje zakletvi nelegitimnih gradonačelnika u preostale tri opštine, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok. Ponašanje Prištine i nasilno instaliranje gradonačelnika ne doprinosi poboljšanju situacije na terenu. Srpski narod je sateran uz zid, a nasilničko ponašanje Prištine narod ne može da trpi“, kaže Biševac.

Na pitanje, šta je ono što će se desiti 1.juna i šta očekuje Srbe tog datuma, Biševac kaže da Srbi od Albanaca ne očekuju ništa dobro:
„Iako je prvi 1. jun već za nekoliko dana, ne očekujemo ništa dobro da može da se desi od Prištine ka nama, Srbima. Uslov svih uslova je formiranje Zajednice srpskih opština na koju čekamo punih 10 godina. Da bismo izgradili poverenje, potrebno je da se dogovori poštuju, a albanska strana nije ispoštovala ni osnovne dogovore iz 2013. i 2015. godine. Sa druge strane, naše oči su uprte u Beograd i u predsednika Vučića. Očekujemo da će on, zajedno sa našom vladom i predstavnicima Srpske liste naći način da stvorimo uslove za normalan život nealbanaca na Kosovu i Metohiji“, rekao je Biševac.
On napominje da vlast Aljbina Kurtija nema sluha za potrebe Srba, već čini sve suprotno od toga kroz hapšenja maltretiranja i montirane procese čime dodatno otežava život kosmetskih Srba.

„Ne očekujem da će prištinske vlasti imati sluha za zahteve Srba. Od dolaska Kurtija na vlast, nijedna jedina dobra stvar nije urađena za srpsku zajednicu. Izmišljaju se i montiraju procesi, specijalci šetaju gradskim sredinama potpuno naoružani, kriminalizuje se čitava jedna zajednica, a sve zarad nasilnog zauzimanja i proterivanja Srba. Ne postoji primer u civilizovanom svetu da postoje ležeći policajci na magistralnom putu kao na improvizovanom punktu specijalnih jedinica na Bistričkom mostu. Ali srpski narod je spreman da istraje u svojoj borbi da sačuva svoja ognjišta. Nisu nas uplašile baze specijalaca, već naprotiv, ujedinile su nas i ojačale našu veru u slobodu“, tvrdi nekadašnji predsednik lokalne skupštine u Severnoj Mitrovici.

Velikih očekivanja nema ni od strane međunarodnih predstavnika jer Srbi prema rečima Biševca nemaju kome da se obrate a jedina vera je vera u svoju državu, Srbiju.
„Očekujem da međunarodna zajednica, ako ništa drugo, makar pozove prištinske vlasti da prekinu sa ugnjetavanjem srpskog naroda. Nemamo kome da se obratimo, predstavnici Kvinte uglavnom prećutno daju saglasnost za sulude poteze Albina Kurtija. Verujemo samo sebi i svojoj državi Srbiji. Zabrinuti jesmo, ali nismo uplašeni. Nadamo se da ćemo i ovaj 1. jun, ali i svaki naredni dočekati u miru“, zaključio je Biševac.
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SRBIJA
Srbin priveden na Jarinju pušten nakon informativnog razgovora
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala