Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Srbin priveden na Jarinju pušten nakon informativnog razgovora

© AP Photo / Marjan VuceticBlokada na Jarinju
Blokada na Jarinju - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Zamenik komandira takozvane kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da je B.B. (1951), koji je danas priveden na Jarinju, pušten nakon informativnog razgovora.
Iz tzv. kosovske policije potvrdili su za Tanjug da je B.B. priveden na informativni razgovor zbog krivičnog dela „zloupotrebe imovine“.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je prethodno da je na Jarinju uhapšen penzioner Branko Banjac (72) iz Beograda koji se sa suprugom uputio u Peć na ročište povodom rešenja imovinskog spora koji ona vodi.
Njega su pred suprugom pripadnici Kurtijeve policije odveli u pritvorni centar, a uprkos tome da je Branko operisao kičmu i da boluje od visokog pritiska, nije uspeo da ponese ni torbu sa lekovima usled postupanja policije.
Kancelarija za Kosovo i Metohiju je odmah angažovala advokatski tim za odbranu, a o svemu je obavešten i Miroslava Lajčak.
Supruga uhapšenog Branka, koja je rodom iz Peći poseduje kuću u centru ovog grada koja je konfiskovana od strane tzv. Pošte Kosova zbog čega je ona pokrenula sudski spor za povraćaj imovine a ročište je zakazano za sutra.

"Dakle, činjenica je da Branko nema apsolutno nikakve veze sa sporom koji se vodi na Kosovu i Metohiji i da je uhapšen kao vid zastrašivanja i odmazde Kurtijevih institucija kako bi porodica odustala od spora", navedeno je u saopštenju.

Branko je u više navrata posećivao Pećku Patrijaršiju bez ikakvih problema, a danas je uhapšen uoči sudskog spora koji vodi njegova supruga što dodatno pokazuje motive ovog političkog hapšenja", navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

„Kako to da samo Srbe hapse greškom?“

Petković je se oglasio i nakon puštanja Banjca, navodeći da je on pušten na slobodu nakon političke i diplomatske akcije Beograda.
„Uhapšen je navodno ‘greškom’. Hoće li se neko izviniti Branku i njegovoj porodici za pretrpljen stres i za to odgovarati? Kako to da se samo Srbi hapse greškom?“, napisao je Petković na Tviteru.
Petković je naveo da „ovakve ‘otmice’ nedužnih Srba su standardan metod zastrašivanja kojim Kurtijeva policija nastoji da stvori opšti osećaj ugroženosti kod srpskog naroda na KiM“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala