- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Potrebna nezavisna međunarodna istraga zbog vojno-biološke aktivnosti SAD

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaZnak za biološku opasnost
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2023
Pratite nas
Neophodno je sprovesti nezavisnu međunarodnu istragu povodom činjenice o vojno-biološkoj aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država, koja stvara rizike po međunarodnu bezbednost, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču za pitanja vojne bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov.

„Vraćajući se na rezultate samita G7, želeli bismo da skrenemo pažnju na cinične delove konačnog dokumenta o navodnoj privrženosti strana jačanju Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja. Naši kineski prijatelji imaju informacije prema kojima je Pentagon proizveo biološko oružje namenjeno samo određenim rasama“, istakao je Gavrilov na plenarnoj sednici foruma OEBS-a za saradnju u oblasti bezbednosti u Beču.

On je podsetio da to potvrđuju i podaci Ministarstva odbrane Rusije, na osnovu kojih su Sjedinjene Američke Države više od 50 laboratorija na ukrajinskoj teritoriji koristile u cilju prikupljanja i proučavanja patogena, koji su sposobni da uništavaju određene ljudske genotipe ljudi, kao i za proučavanje podložnosti stanovnika određenih regiona zemlje raznim opasnim zaraznim bolestima.
„Rusija radi sprečavanja pojave bioloških pretnji namerava da zahteva istrage o slučajevima pretpostavljenog razvoja, raspoređivanja i primene biološkog i toksičnog oružja, pre svega na teritorijama susednih država, kao i da suštinski doprinese naporima, usmerenim na jačanje režima Konvencije o biološkom i toksičnom oružju (KBTO)“, objasnio je šef ruske delegacije.
On je poručio da bi u ovim uslovima prava potvrda toga da članice G7 poštuju ciljeve napora KBTO bio prestanak destruktivne vojno-biološke aktivnosti SAD širom sveta uporedo sa prihvatanjem univerzalnog, pravno obavezujućeg i nediskriminišućeg protokola sa efikasnim mehanizmom provere, rad na kome od 2001. godine blokira upravo Vašington.
Laboratorija u Gruziji  - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
RUSIJA
Sprečen biološki rat: Koplje koje je trebalo da se zarije u srce Rusije – slomljeno je 24. februara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala