- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Sava Šumanović se vratio u Pariz

© Foto : Sputnjiku ustupila Galerija "Sava Šumanović" u ŠiduSava Šumanović, Zagreb, 1914-1918.
Sava Šumanović, Zagreb, 1914-1918. - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Obeležavajući značajan jubilej, 50 godina postojanja, Kulturni centar Srbije u Parizu predstavlja izložbu "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" čiji je autor Milana Kvas, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Postavku koja je pred pariskom publikom od 26. maja do 23. juna a koja je organizovana je u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske iz Novog Sada, otvoriće Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministar kulture Republike Srbije.
Izložba, zasnovana na istoimenom projektu koji je bio jedan od vodećih u okviru programa Fondacije Novi Sad 2022 - Evropska prestonica kulture, nastala je s idejom da se u Kulturnom centru Srbije predstave najnoviji rezultati istraživanja koji pokazuju Šumanovićevu povezanost sa francuskom kulturom i internacionalnom pariskom scenom.
Na izložbi će biti predstavljeno devet slika i četiri crteža iz Galerije Matice srpske i osam crteža iz Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, zatim video animacije slika "Doručak na travi" (Spomen-zbirka Pavla Beljanskog) i "Pijana lađa" (Muzej savremene umetnosti Beograd), a postavka će dodatno biti upotpunjena posebnim video segmentom sa važnim primerima Šumanovićevog slikarstva, te radovima njegovih uzora i savremenika iz javnih i privatnih kolekcija.
Postavku izložbe upotpunjuje originalna autorska muzika kompozitora Andrije Pavlovića. Autor video sadržaja postavke je Aleksandar Ilić, dok je dizajn izložbe i pratećeg kataloga poveren Veljku Damjanoviću. Sa fokusom na originalna dela iz Galerije Matice srpske izlaganim na pariskom Jesenjem salonu i Salonu nezavisnih, relacijama sa evropskim realističkim orijentacijama na pariskoj umetničkoj sceni, kao i na krugu Šumanovićevih prijatelja i poznanika među kojima se izdvajaju Rastko Petrović, Andre Lot, Floran Fels, Kiki od Monparnasa, izložba u Kulturnom centru Srbije će u novom svetlu predstaviti Savu Šumanovića kao jednog od najznačajnijih umetnika jugoslovenskog kulturnog područja na kulturnoj sceni Pariza.
© Foto : Sputnjiku ustupila Galerija "Sava Šumanović" iz ŠidaBeračice sa korpama grožđa, Sava Šumanović, 1942
Beračice sa korpama grožđa, Sava Šumanović, 1942 - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Beračice sa korpama grožđa, Sava Šumanović, 1942
Tokom trajanja izložbe biće organizovana predavanja istoričarke umetnosti Gordane Krstić Faj. Povodom zatvaranja izložbe 23. juna, planira se promocija publikacije "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata", objavljene 2022. godine u izdanju Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.
Kao važan doprinos vrednovanju i tumačenju Šumanovićevog dela budućim generacijama, ovaj reprezentativan, trojezičan (na srpskom, engleskom i francuskom jeziku) zbornik radova sadrži studije istaknutih naučnih i muzejskih stručnjaka. Dostupnost sadržaja publikacije na francuskom, kao i na engleskom jeziku, omogućava stručnoj i široj javnosti u Francuskoj da se bliže upozna sa važnim aspektima Šumanovićevog stvaralaštva koji pokazuju da je njegova umetnost, ali i tadašnja jugoslovenska kulturna scena u periodu između dva svetska rata, ravnopravno učestvovala u oblikovanju evropske umetničke scene.
Izložba i promocija publikacije "Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata" realizuju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine i Francuskog instituta u Srbiji.
Danilo Kiš - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
KULTURA
Poezija Danila Kiša na italijanskom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala