- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Posle 12 godina Nikola se pita isto: Hoće li neko na basket?

© AP Photo / Ashley LandisNikola Jokić
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Pre 12 godina Nikola Jokić je na jednoj društvenoj mreži pitao „Jel hoće neko na basket“. Danas, verovatno ne postoji osoba koja bi odbila ovaj poziv, a srpski as uputio ga je svima ponovo posle plasmana Denver Nagetsa u finale NBA lige.
Godinu dana pre nego što će otići u Megu, Nikola Jokić, skromni momak iz Sombora bio je samo šesnaestogodišnjak koji je tražio društvo za basket.
Njegov status na društvenoj mreži „Hoće neko na basket?“ postao je slavan kada se i sam srpski as proslavio nekoliko godina kasnije u Denver Nagetsima gde je stigao sa viškom kilograma, ali sa vanzemaljskim talentom.
Talenat je nadograđivao napornim radom i time pravdao čuvenu rečenicu da je „pet odsto talenat a 95 rad“, a sve se isplatilo još pre dve godine kada je Jokić postao najbolji košarkaš NBA lige, sa tim što je njegova karijere postala još bogatija ove sezone jer je svoj tim odveo u finale.
Posle pobede nad Lejkersima Jokić se u razgovoru sa novinarima prisetio svog čuvenog poziva na basket i ponovio ga.
„Društvene mreže? To je samo gubljenje vremena. Znate li koliko je sada teško naći nekoga da igraš basket? Sećam se dana kada si morao da ideš kući čim izgubiš jedan meč. A sada je jako teško naći šest momaka, jer mi igramo tri na tri. To se nije promenilo kod mene i ako neko hoće da igra, neka me slobodno zove“, rekao je Jokić.
Srpski as potom je objasnio da je u Srbiji popularan basket odnosno 3x3, a Amerikance je upoznao i sa uspehom srpske reprezentacije. Nikola je između ostalog otkrio i da je možda baš uz pomoć tog sporta razvio talenat.
„Ako pratite 3x3, videćete da su Srbi jako dobri u tome. Možda je moj talenat baš sa tog basketa“, rekao je Jokić.
Nije poznato da li je na basketu ili u Americi, ali Jokić je vremenom razvio specifičan šut koji bi retko koji drugi košarkaš uspeo da izvede, a Lejkersi su takođe imali priliku da ga vide.
Taj Jokićev šut koji obično rezultira i košem zasniva se na tome da on u nekim trenucima izgubi balans jer protivnik igra dobru odbranu nad njim, a on iako u padu uspeva da pošalje loptu u koš.
„Znate šta, to je moj specifičan šut, uvek ću ga dati. To što sam van balansa, pa ja sam van balansa ceo život, tako da je to normalno za mene“, poručio je maestralni Nikola Jokić.
*Pogledajte novo izdanje emisije Sputnjik sport
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SPORT
Jokić krenuo ka svlačionici i sreo čuvenog Rusa – usledio je bratski zagrljaj /video/
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SPORT
Nikola protiv zakona fizike i Amerikanaca: Nestvarni potezi srpskog asa presudili Lejkersima /video/
Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SPORT
Jokić: Želeo sam da budem kao Đoković
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala