- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Kršenje međunarodnog prava“: „Zeleni“ pritisak na Mađare da stanu u stroj protiv Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
Pratite nas
Sukob šefova diplomatije Mađarske i Nemačke direktan je okršaj jedine zemlje Evropske unije koja je u stanju da se odupre NATO diktatu i najvećeg američkog vazala u Evropi. Mađarska ima snage da se odupre pritisku i bez saveznika u EU, smatra politikolog Stevan Gajić.
Sastanak ministara spoljnih poslova Nemačke i Mađarske Analene Berbok i Petera Sijarta završen je sukobom zbog OTP banke i blokade pomoći Ukrajini, piše „Politiko“. Nemačka i Mađarska su se tokom sastanka ministara spoljnih poslova u Briselu posvađale zbog uloge mađarske OTP banke u ukrajinskom sukobu.

„Kršenje međunarodnog prava“: Svađa zbog Ukrajine

Berbokova je prekorila Sijarta zbog odbijanja Mađarske da odobri dodatnu vojnu pomoć Evropske unije Kijevu. Ona je citirala i neke „neodređene izjave“ o mađarskoj OTP banci, optuživši je za kršenje međunarodnog prava.
Mađarska je odbacila optužbe, a prethodno je Sijarto saopštio da će Budimpešta biti protiv izdvajanja 500 miliona evra iz Evropskog fonda mira za naoružavanje Ukrajine, sve dok se OTP banka nalazi na spisku „sponzora rata“.
Ukrajinska nacionalna agencija za sprečavanje korupcije objavila jeda je mađarska OTP banka stavljena na spisak „sponzora rata“ zbog, navodno, povlašćenog kreditiranja ruskih vojnika.

„Zeleni“ pritisak na Mađare da stanu u stroj protiv Rusije

Posle prošlogodišnje pobede Viktora Orbana na izborima, Mađarska vodi izbalansiranu politiku s namerom da izbegne konfrontacije sa EU i SAD, ali se pokazalo da je sukob neizbežan jer se mađarski interesi kardinalno razlikuju od američkih, kaže za Sputnjik politikolog dr Stevan Gajić.
Evropski interesi ne postoje pošto su zemlje zapadnog dela Evrope zarobljene elitama koje su u potpunom vazalnom odnosu prema SAD, a to se posebno vidi po „vrlo vulgarnim izjavama“ nemačke zelene ministarke“ Analene Berbok.
„Mađarska trenutno vodi najnezavisniju politiku u Evropi i pokušava da se pozicionira kao neutralna, granična zemlja, posrednik između 'velike Evroazije' i kolektivnog Zapada. Čitava ova igranka oko OTP banke se vodi da bi se Mađari primorali da stanu u stroj protiv Rusije. Kako stvari idu sve lošije za NATO u ratu na teritoriji Ukrajine, tako je nervoza sve veća i zbog toga se i napada Mađarska“.

Mađarska bez pravih saveznika u EU

Orban je kao mađarski nacionalista shvatio da konfrontacija sa Rusijom ne vodizemlju nigde i približio se Rusiji jer ga je istorija naučila da su „svaki put kad se Mađarska konfrontirala sa Rusijom – ruski vojnici ušetali u Budimpeštu“, ističe Gajić.
Mađarska unutar EU nema nijednog saveznika a u NATO-u može računati samo na Tursku. Mada se sa Poljskom vrednosno i ideološki nalazi na istoj strani barikade protiv Brisela, sve više se razilaze povodom Ukrajine. Orban ima saveznike u konzervativnim snagama u raznim evropskim državama, a tamo gde su na vlasti može računati da te zemlje neće sputavati Mađarsku.
„Mislim da će Budimpešta ima dobre šanse da se odbrani od pritisaka, bez obzira što nema saveznike. Ključnu bitku dobila je prošle godine kad je Viktor Orban ponovo pobedio na izborima. Tad je istrpela najveći pritisak, pre svega sa one strane Atlantika, da se Orban ukloni, a danas nikome ne treba tolika konfrontacija sa Mađarskom“, zaključio je Gajić.
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SVET
Mediji: Svađa Analene Berbok i Petra Sijarta zbog Ukrajine
Mađarski premijer Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 23.05.2023
SVET
Orban: Evropa treba da zaključi bezbednosni sporazum sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala