Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština „jača“ i od Kvinte kad otima – srce i um Srba

© AP Photo / Visar KryeziuManastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Sedmogodišnje odbijanje prištinskih vlasti da vrate zemlju manastiru Visoki Dečani, kao i na pitanju ZSO, pokazuje da se na Kosovu i Metohiji ništa nije promenilo. Na KiM nema vladavine prava, nema bezbednosti imovine, niti fizičke bezbednosti za ljude jer Srbi i dalje žive u getima.
Ovako profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miloš Ković komentariše zahteve ambasadora država Kvinte stacioniranih u Prištini, kao i OEBS-a na KiM da privremena prištinska administracija konačno postupi po odlukama sopstvenog ustavnog suda i manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara oduzete zemlje.
I Kvinta i OEBS jedinstveni su u stavu da jedan od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih manastira treba da uđe u posed zemlje koja mu pripada – pozivaju prištinske vlasti da podrže vladavinu prava i upišu zemljište na ime manastira.
Ambasadori Kvinte dodaju i to da su „sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za integraciju Kosova u evropske i evroatlantske institucije, uključujući dalji napredak povodom zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope“. Dalje odlaganje samo je prepreka tom napretku, poručuju oni.

Paradoks slučaja Visokih Dečana

Prema Kovićevim rečima, dobro je da postoji neko ko pokušava da prisili samoproglašene kosovske vlasti da poštuju odluke koje su sami doneli. Međutim, problem je u nepomirljivosti i borbenosti premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.
„Nema sumnje da zemlje političkog Zapada s vremena na vreme vrše određen pritisak na Prištinu. Ali, da li će u tome uspeti veliko je pitanje. Pokazalo se da Kurti u određenim trenucima prestaje da sluša ili da menja pokrovitelje, tako je jedno vreme slovio za nemačkog štićenika, posle se pojavio kao britanski štićenik, dok su iznad svega, naravno, Amerikanci“, objašnjava on.
Ni Kurti, ali ni lokalne vlasti u Dečanima ne žele da sprovedu odluke kosovskog ustavnog suda, dodaje naš sagovornik. Međutim, Kurtijeva tvrdoglavost i nepomirljivost, kao i odbijanje da sarađuje sa političkim Zapadom, dobra je za interese Srbije.
„Upravo ta nepomirljivost Kurtija po nekim ključnim pitanjima omogućava Srbiji da dobije na vremenu i da pokaže koja strana u stvari nije spremna na dijalog i na sprovođenje dogovorenog. Koliko god delovalo strašno bezakonje, ono zapravo potvrđuje da se na Kosovu i Metohiji ništa nije promenilo“, kategoričan je Ković.
Visoki Dečani pokazuju da je sve što na Kosovu i Metohiji postoji kao pravna forma samo privid – to što nešto ima demokratsku formu i što tu formu priznaju zapadne zemlje ne znači da je ta forma zaista demokratska.

Srce i um Srba

Objašnjavajući zašto su Visoki Dečani toliki trn u oku režimu Aljbina Kurtija, naš sagovornik kaže da to nije obična svetinja, niti običan manastir. Oni su „srce i um Srba iz Metohije i sa Kosova“. Svako ko je posetio manastir, to zna.
„Visoki Dečani su takva svetinja za koju se može reći da je iznad svega i iznad privremenih vlasti u Prištini i manastir i nastupa tako. Na skroman, monaški način, ali svako ko je jednom posetio Visoke Dečane, a to važi i za zapadne političare, ostaje pod utiskom takve svetinje i takvog kulturnog blaga koje pripada svetskoj kulturi“, objašnjava Ković.
Šesnaest godina trajao je sudski spor oko toga kome pripada 24 hektara zemlje i šume – društvenim preduzećima „Ilirija“ i „Apiko“ ili manastiru Visoki Dečani. Kosovski ustavni sud doneo je u maju 2016. odluku da sporno zemljište pripadne manastiru. Odluka, međutim, nikada nije sprovedena u delo. U nekoliko navrata, lokalne vlasti pomognute „veteranima“ bivše terorističke OVK organizovali su demonstracije protiv ovakve odluke, a na njihovu stranu u nekoliko navrata javnim izjavama stavili su se i Aljbin Kurti i Vjosa Osmani.
Ali to nije jedini spor koji manastir vodi sa prištinskim režimom. Lokalne vlasti nikako da odustanu od izgradnje puta Dečani-Plav, koji bi trebalo da prođe kroz Zaštićenu zonu manastira koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska. Prištinske vlasti nekoliko puta su prekidale gradnju puta, čak je, u saradnji sa bratstvom manastira dogovoreno da se izgradi obilaznica. Međutim, pitanje je kada će i ovaj spor ponovo da izbije na površinu.
Vaskršnja liturgija u Dečanima - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SRBIJA
„Hitan“ zahtev ambasadora Kvinte Prištini: Vratite zemlju Dečanima, posle sedam godina čekanja
Manastir Visoki Dečani - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SRBIJA
I OEBS traži da Priština vrati zemlju Visokim Dečanima
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
SRBIJA
„Pismo“ iz Amerike: Papirima se udvaraju Srbima - na terenu puštaju divljanje Albanaca
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala