Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Pismo“ iz Amerike: Papirima se udvaraju Srbima - na terenu puštaju divljanje Albanaca

© Sputnik / Branko MaksimovićČetiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata.
Četiri puta napadan oružano, manastir Viskoki Dečani je najčešće napadan objekat, ne samo Srpske Pravoslavne Crkve, već hrišćanski,na teritoriji Evrope od Drugog svetskog rata. - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2023
Pratite nas
U izveštaju o verskim slobodama na Kosovu i Metohiji, američki Stejt department mogao je da napiše samo jednu rečenicu, koja bi bila suštinski tačna i najviše odgovarala istini – da su verska prava i slobode pravoslavaca ugrožena i da je ugroženo i samo postojanje SPC. Navođenje slučaja manastira Visoki Dečani samo je jedan primer.
Ovako je kulturolog i profesor Fakultetu za poslovne studije i pravo „Univerziteta Union — Nikola Tesla“ Jovan Janjić prokomentarisao izveštaj Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu i Metohiji.
„Valja se zapitati šta su međunarodne institucije, u kojima vrlo važnu ulogu igraju i SAD, učinile da nateraju privremene vlasti na Kosovu i Metohiji da ispoštuju odluku sopstvenog pravosuđa, odnosno takozvanog ustavnog suda. Ne bih rekao da su učinili dovoljno“, konstatuje Janjić.

Neobjektivni i licemerni stavovi

U izveštaju se navodi da je u prethodnom periodu bilo „više incidenata i negativnih trendova prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a jedno od najistaknutijih je odbijanje prištinskih vlasti da izvrše odluku „ustavnog suda“ takozvanog Kosova iz 2016. da se manastiru Visoki Dečani vrati 24 hektara zemlje i šume.
Izveštaj navodi sve činjenice – da opštinske vlasti Dečana odbijaju da izvrše odluku, kao i da predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti osporavaju odluke suda.
„Objektivnost“ američke politike prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi može se videti i po stavovima Vašingtona prema srpskoj crkvi u Crnoj Gori, navodi Janjić i dodaje da se tamo SPC i dalje optužuje da je remetilački faktor, čak i u kontekstu potpisivanja Temeljnog ugovora.
„Dakle, radi se o neobjektivnom i licemernom stavu. Sve dok se na taj način zamagljuje istina ne može se govoriti o dobrim namerama da se utiče na poštovanje ljudskih prava i verske slobode“, ističe naš sagovornik.
Naizgled ograđivanje Stejt departmenta od politike kosovskih Albanaca dolazi odatle što bi, prema Janjićevom mišljenju, svako zaobilaženje poznate činjenice, kao što je slučaj manastira Visoki Dečani, ukazivalo na pristrasnost onih koji iza izveštaja stoje.
„Mnogim međunarodnim faktorima poznato je da je Ustavni sud takozvanog Kosova potvrdio da 24 hektara zemlje pripada manastiru Visoki Dečani i da ona treba da se vrati manastiru. Prećutkivanje te činjenice ukazivalo bi na stvarne političke namere donosioca izveštaja. Zato je bilo potrebno da se to navede. Ali, uz to je moralo da se konstatuje stanje u celoj pokrajini“, kategoričan je Janjić.

Bezuspešan pokušaj da se pridobiju „srca i duše“ Srba

Za naučnog savetnika Instituta za evropske studije i predavača na Moskovskom državnom univerzitetu za međunarodne odnose (MGIMO) Stevana Gajića, naoko prosrpski stav u delu izveštaja koji se odnosi na manastir Visoki Dečani rezultat je američkog straha da Srbija potpuno ne odustane od kakve-takve okrenutosti Zapadu.
Verovatno i u Stejt departmentu postoje ljudi koji smatraju da su SAD preterale sa svojom antisrpskom politikom, da velika većina srpskih građana ne može da prihvati takvu politiku i izveštaj bi mogao da posluži da ih na neki način odobrovolji, dodaje on.
„Čini mi se da je ovo pokušaj poput onih spotova „Vi ste svet“, nekog kozmetičkog popravljanja odnosa, odnosno delimičnog stavljanja na srpsku stranu sa ciljem da se pridobiju, ono što Amerikanci zovu „srca i duše“. Ali, Amerika bi morala radikalno da promeni svoju politiku prema Balkanu uopšte da bi mogla da računa na nešto slično“, zaključuje Gajić.
Raseljeni Srbi sa Kosova i Metohije proslavili su manastirsku slavu u Visokim Dečanima. - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2023
SRBIJA
Manastir Visoki Dečani: Sve učestalije krađe u mešovitim sredinama na Kosovu i Metohiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala