- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Prašuma vekovima skrivala veličanstvene gradove: Sada se dogodilo nešto što menja pogled na istoriju

CC0 / Unsplash/Sydney Angove / Prašuma u Gvatemali
Prašuma u Gvatemali - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Dugo skrivene ruševine ogromne mreže majanskih gradova oduševile su međunarodni tim naučnika u Gvatemali koji novom tehnologijom vredno mapiraju „dobro organizovanu mrežu“ od čak 417 gradova iz 1000. godine pre nove ere.
Impresionirani naučnici ističu da su na području većem od 2000 kvadratnih kilometara pod gustom prašumom na severu Gvatemale gradovi povezani sa oko 180 kilometara „superauto-puteva“. Naučnici smatraju da je ta putna mreža „prvi sistem auto-puteva na svetu“.
Otkrićima tu nije kraj - na proučavanom području nalazi se niz sofisticiranih ceremonijalnih kompleksa, hidrauličnih sistema i poljoprivredne infrastrukture, a zaključak je jasan - majanska civilizacija bila je mnogo razvijenija nego što se do sada mislilo.
Područje se mapira od 2015. godine, a dokazi govore o dobro organizovanom ekonomskom, političkom i društvenom sistemu koji je funkcionisao pre 2000 godina.
Dosad se verovalo da su pripadnici majanske civilizacije iz srednjeg do kasnog pretklasičnog razdoblja Maja (1000. godina pre nove ere do 250. godine nove ere) bili samo lovci i sakupljači, bande nomada i uzgajivači kukuruza.

„Sada znamo da je taj period bio obeležen izvanrednom kompleksnošću i arhitekturnom sofisticiranošću i da su se neke od najvećih građevina u istoriji sveta gradile upravo u ovo vreme“, izjavio je za „Vašington post“ Ričard Hansen, glavni autor studije i profesor arheologije na Univerzitetu u Ajdahu.

Hensen ističe da veliki pronalazak u regiji El Mirador potpuno menja pogled na istorijuAmerike jer je pronađen „ogroman deo istorije“, o kojem se dosad nije imalo pojma. Iz tog razdoblja dosad nije bilo previše pronalazaka, između ostalog zato što ih je prekrila džungla.
Ali, poseban radar kojim je otkriveno zaraslo blago omogućio je da se to promeni. Lidar, nova tehnologija koja radi na infracrveni laser, može da mapira područja pod debelim prašumskim pokrivačem stvarajući visokokvalitetne 3D prikaze.
Digitalnim „podizanjem“ drveća Lidar je naučnicima otkrio drevne brane, rezervoare, piramide i stadione na području El Miradora, koji je i pre bio poznat kao „kolevka Maja“, preneo je „Jutarnji list“.
Enrike Hernandez, arheolog sa Univerziteta San Karlos u Gvatemali, jedan od koautora studije, smatra da bi jednom kada bude u potpunosti otkriven, El Mirador mogao da postane gvatemalska Dolina faraona, iako je reč o vrlo zabačenom i izolovanom području na granici s Meksikom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala