- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska priprema izveštaj o šteti koju joj je, navodno, naneo SSSR

© AP Photo / Alik KepliczZastava poljske na zgradi u Varšavi
Zastava poljske na zgradi u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Poljska je započela pripremu izveštaja o šteti koju joj je, navodno, naneo SSSR, izjavio je televiziji TVP zamenik ministra inostranih poslova Poljske Arkadijuš Muljarčik.

„Institut za vojna pitanja radi na tom dokumentu i to bi trebalo da bude sadržajan dokument koji će pokazati i aspekt okupacije i demontažu fabrika sa zapadnih zemalja, kasniju eksploataciju poljske države i nepovoljne ugovore o uglju. Radimo na tome i takav dokument će biti napravljen“, rekao je on.

Poljski diplomata će tokom današnjeg dana u Nemačkoj održati sastanak sa nemačkim poslanicima na kome će predstaviti mišljenje Poljske o tome da je neophodno da se Poljskoj isplati reparacija za štetu u Drugom svetskom ratu u vrednosti od oko 1,3-1,5 hiljade milijardi dolara.
Ministarstvo inostranih poslova Poljske je još u oktobru 2022. godine saopštilo da će od Rusije tražiti reparaciju za pričinjenu štetu koju joj je, navodno, naneo SSSR.
Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin je na Telegramu 21. maja napisao da se Poljska odrekla opšte istorije i zato je potrebno da vrati teritorije koje je osvojila u Drugom svetskom ratu i da Moskvi nadoknadi sredstva koja je potrošila na nju u godinama rata i nakon rata.
Istakao je da trećina sadašnjih poljskih teritorija i rejona je sa razvijenom infrastrukturom, industrijskim kompanijama, bogata prirodnim resursima koji su ušli u sastav Republike posle Drugog svetskog rata samo zahvaljujući SSSR-u.
Prema njegovim rečima, u periodu posle rata sovjetski narod je, odvajajući se od sebe, potrošio na obnovu i razvoj Poljske, po današnjim procenama, više od 750 milijardi dolara.
Zastave Poljske i EU na zgradi Ministarstva spoljnih poslove Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
SVET
Poljska priprema obračun o ratnim reparacijama od Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala