- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljska priprema obračun o ratnim reparacijama od Rusije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave Poljske i EU na zgradi Ministarstva spoljnih poslove Poljske u Varšavi
Zastave Poljske i EU na zgradi Ministarstva spoljnih poslove Poljske u Varšavi - Sputnik Srbija, 1920, 28.10.2022
Pratite nas
Poljska će pripremiti obračun vojnih gubitaka tokom Drugog svetskog rata, čiju će nadoknadu tražiti od Rusije, po analogiji sa reparacijama koje traži od Nemačke, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje.
„Proračun vojnih gubitaka koje je prouzrokovala SSSR biće pripremljen na osnovu istraživanja sličnih onima koje su dovele do sastavljanja izveštaja o gubicima koje je Poljska pretrpela usled nemačke agresije i okupacije tokom Drugog svetskog rata 1939-1945“, navodi se u saopštenju.
Ranije su poljske vlasti saopštile da traže 6,2 biliona zlota (oko 1,3 biliona dolara) od Nemačke na ime reparacije za štetu iz Drugog svetskog rata. Početkom oktobra u Nemačku je preko Ministarstva spoljnih poslova upućena odgovarajuća nota. Nemačka vlada je više puta izjavljivala da ne namerava da izvrši isplate Poljskoj: Berlin smatra da je već platio prilično velike reparacije i nema razloga da se dovodi u sumnju poljsko odbijanje reparacija iz 1953. godine.
Pre nekoliko godina je predsednik vladajuće poljske partije Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio da je Moskva, kao i Berlin, dužna da isplati odštetu Varšavi za štetu pričinjenu u Drugom svetskom ratu. Kačinjskog su podržali mnogi poljski političari.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavljivalo je da su pretenzije Poljske prema Rusiji o isplati reparacija – u oblasti političkih fantazija. U Ministarstvu su takođe primetili da se poljske vlasti u rešavanju svojih unutrašnjih političkih problema često okreću „istorijskom revizionizmu“.
Senator  Aleksej Puškov - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2020
Puškov Varšavi: Moskva vam je skupo platila oslobađanjem od Hitlera
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala