- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Pavlina pred koncert u Beogradu: Rusi sa Srbima pevaju i kad ne znaju pesmu /video, foto/

© Sputnik / Gavro DešićPavlina Radovanović u Sputnjiku
Pavlina Radovanović u Sputnjiku - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Pratite nas
Devojčica anđeoskog glasa Pavlina Radovanović iz Orahovca, koja je sa svojih trinaest godina postala simbol otpora Srba na Kosovu i Metohiji, održaće večeras u Kolarčevoj zadužbini solistički koncert pod nazivom „Najlepše pesme sa Kosova i Metohije“.
Iako prvobitno najavljen kao prvi celovečernji koncert ove mlade umetnice, Pavlina je u razgovoru za Sputnjik otkrila da je već takvu vrstu nastupa imala u Ruskom domu u Beogradu:
„Večerašnji nastup će biti drugačiji od onoga u Ruskom domu po tome što će biti više ljudi. Mala trema postoji, ali pokušavam da se fokusiram na to šta ću izvoditi. Biće i puno gostiju. Među njima moja starija sestra Slobodanka Coka Radovanović, grupa Beogradski sindikat, Milica Dosković... Nastupamo u pratnji Velikog narodnog orkestra.“
© Sputnik / Lola ĐorđevićPublika na Kolarcu, uoči koncerta Pavline Radovanović
Pavlina Radovanović - Sputnik Srbija, 1920, 22.05.2023
Publika na Kolarcu, uoči koncerta Pavline Radovanović
Prethodne godine Pavlina je u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Sloveniji i Rusiji održala desetine humanitarnih koncerata na kojima je prikupljala sredstva za freskopisanje crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu, za decu sa Kosova i Metohije i za porodice koji nemaju krov nad glavom.
Uitana ko je njen pevački uzor, Pavlina se nije mnogo dvoumila:
Toše Proeski. Stalno sam pevala 'Zajdi, Zajdi' i 'Jano mori'. Moj prvi javni nastup je bio u Gračanici i pevala sam pesmu 'Jano mori' od Tošeta. E tu sam stvarno imala ogromnu tremu“, kaže devojčica za Sputnjik.
Talentovana izvođačica etno i duhovne muzike imala je priliku da za Dan pobede prošle godine nastupa u Moskvi.
„Zahvaljujući Ruskom domu iprofesoru Milošu Koviću otišla sam u Rusiju. Bila sam tamo tri nedelje, bilo je prelepo, obilazili smo manastire i muzeje. Iako je Moskva mnogo veća od Beograda, mirniji je grad. Mnogo mi prija ta atmosfera. Manastiri su mi bili najzanimljiviji. Iznenadila sam se kada sam saznala da je Hram Svetog Save u Beogradu veći od Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi. Ali nije bitno šta je veće, bitno je da su Srbi i Rusi braća. Rusi bi sa nama pevali i da ne znaju pesmu“, objašnjava Pavlina.
Za svoj izuzetan umetnički angažman i humanitarni podvig, nagrađena je „Svetosavskom nagradom“ Ministarstva prosvete, plaketom „Najplemenitiji podvig godine“ lista „Večernje novosti“, „Zahvalnicom“ ruske organizacije „Besmrtni puk“ i „Blagodarnicom“ Ruske pravoslavne crkve za nastupe na moskovskom Crvenom trgu i u Sretenjskom manastiru 2022 godine.
Našu sagovornicu domaća i strana štampa, opisuje kao „čudo od deteta“, i „gromki glas sa Kosova“ koji širi istinu o životu Srba u Orahovcu i ostalim enklavama na Kosovu i Metohiji, a ona za Sputnjik kaže šta za nju znači Kosovo:
„Kosovo je za mene temelj srpskog naroda i srpstva i Kosovo je jedno veliko srce i duša u kojoj živimo ja i sav ostali srpski narod“.
Pavlina Radovanović peva u Moskvi na Dan pobede - Sputnik Srbija, 1920, 09.05.2022
RUSIJA
Pavlina i Danica doživele ovacije na proslavi Dana pobede u Moskvi /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala