- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Vatikan sprema mirovnu misiju, odredio kardinale koji će ići u Kijev i Moskvu

© AP Photo / Riccardo De LucaTrg Svetog Petra u Vatikanu
Trg Svetog Petra u Vatikanu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Papa Franja imenovao je kardinala Matea Zupija, nadbiskupa Bolonje i predsednika Konferencije biskupa Italije, na čelo misije Vatikana za slabljenje napetosti u Ukrajini.
Papa je izrazio nadu da bi ova misija mogla da otvori put miru, rekao je portparol Vatikana Mateo Bruni.
"Il Sismografo" objavio je da će Zupi 18. maja, kao deo vatikanske mirovne misije, posetiti Kijev gde će se sastati sa ukrajinskim rukovodstvom. U Moskvu će krenuti još jedan izaslanik pape - nadbiskup Klaudio Gudžeroti. Kremlj i Ukrajina još nisu komentarisali ove informacije, a Bruni je istakao da je „došlo vreme da se preuzme inicijativa za uspostavljanje pravednog mira u Ukrajini”.
Papa je više puta izražavao spremnost da posreduje u sukobu između Moskve i Kijeva. Franjo je početkom maja rekao da učestvuje u radu mirovne misije u Ukrajini, ali nije iznosio detalje. Kasnije je Vatikan saopštio da je misija u toku, da se radi na njoj, ali u tajnosti.
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Moskva nije dobila konkretne predloge od Vatikana. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je tokom posete Italiji rekao da Kijevu nisu potrebni posrednici, ali da je zainteresovan da Vatikan uključi u realizaciju ukrajinske „formule mira“.
Artjomovsk - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Zapad sve više želi mir u Ukrajini; Eksplozije u Odeskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala