- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Artjomovsk - Sputnik Srbija

UŽIVO Zapad sve više želi mir u Ukrajini; Eksplozije u Odeskoj oblasti

Pratite nas
U toku je 452. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Ruske snage su oslobodile Artjomovsk, predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao vojnicima grupe "Vagner". SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim. Ukrajinski lider Vladimir Zelenski prisustvovao je samitu G7 u Japanu.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:27 21.05.2023
21:18 21.05.2023
Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti, pišu ukrajinski mediji.
18:48 21.05.2023
U Harkovu su odjeknule dve eksplozije, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.
Nema drugih detalja.
18:03 21.05.2023
Ruski operater dronova, obavljajući izviđački zadatak komande, snimio je kretanje ljudstva i opreme jedne od jedinica Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinski borci su pokušali da zauzmu ranije izgubljene položaje, koristeći stari sovjetski oklopni transporter. Nakon toga, usledio je artiljerijski napad ruskih snaga, javio je dopisnik Sputnjika.
Ruska vojska je vršila tajno praćenje neprijatelja i potpuno kontrolisala situaciju. Kada su ukrajinski vojnici bili u rovu i bili razotkriveni, uništeni su od artiljerije ruske trupe „Jug”.
17:14 21.05.2023
SAD se ne protive da Kijev koristi njihovo oružje za napade na Krim, izjavio je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Saliven.
„Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za napad na Rusiju, a mi verujemo da je Krim Ukrajina“, rekao je Salivan.
17:11 21.05.2023
Ukupan iznos finansijske pomoći koju je Tokio izdvojio Kijevu iznosi 7,6 milijardi dolara, saopšteno je u kabinetu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog posle njegovih razgovora sa japanskim premijerom Fumiom Kišidom na marginama Grupe sedam (G7) samita u Hirošimi.
„Predsednik je visoko cenio liderstvo Fumija Kišide u mobilisanju međunarodne podrške Ukrajini, posebno tokom predsedovanja Japana G7. Predsednik je zahvalio Japanu na paketu finansijske pomoći od 7,6 milijardi dolara koji je ranije dodeljen“, navodi se u saopštenju.
Pored toga, Zelenski je zahvalio Japanu na odluci da primi ranjene ukrajinske vojnike na lečenje i na dodatnoj pomoći u vidu 100 kamiona za potrebe Oružanih snaga Ukrajine. Stranke su se saglasile da održe ukrajinsko-japansku konferenciju o obnovi Ukrajine i uključivanju privatnog biznisa u ovaj proces“, dodaje se iz kabineta predsednika.
Sagovornici su razgovarali i o mogućnosti japanskog ulaganja u proizvodnju vodonika, litijumskih baterija, automobila, elektroenergetske opreme, izgradnji nadvožnjaka i železničke infrastrukture.
16:12 21.05.2023
14:36 21.05.2023
Potisnuta ukrajinska vojska gađa Artjomovsk iz minobacača
Ukrajinske snage koje su potisnute iz Artjomovska gađaju taj grad projektilima iz minobacača, pokušavajući da pogode rusku zastavu na jednoj od višespratnica na rubu grada, prenosi dopisnik Sputnjika s mesta događaja.
„Uzeli su osmospratnice 'Tetris', kako ih mi zovemo, odmah su postavili našu zastavu (Rusije i grupe 'Vagner'), kako bi celom svetu pokazali da je to naša zemlja, a ne nekakvih nacista Juče, kada su postavili zastavu na osmospratnicu, protivnik je odmah odlučio da je skine minobacačima. I 120-milimetarskim i 82-milimetarskim kalibrom, koristili su svašta, ali sami razumete da je iza nas sila, tako da ništa nisu uspeli. Gde su Rusi postavili svoju zastavu – tu je naša teritorija“, rekao je jedan od ruskih boraca.
14:36 21.05.2023
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Bajden: Nema garancija za uspeh ukrajinske kontraofanzive
13:06 21.05.2023
Francuski političar: Ukrajinski sukob se ne razvija po scenariju Zapada
Ukrajinski sukob se ne razvija prema scenariju zapadnih eksperata, neophodno je zaustaviti ga, izjavio je francuski političar i bivši poslanik Evropskog parlamenta Florijan Filipo.
„Zelenski je izgubio Artjomovsk uprkos tome što su svi 'eksperti' mesecima trubili! Vreme je da se prekine slanje oružja, a sad već i avioni. Kakvo je to bezumlje! Potrebno je početi pregovore o mirovnom planu“, napisao je Filipo na Tviteru.
Ranije je Filipo već pozivao da se prekine sukob u Ukrajini, koji se podstiče francuskim isporukama oružja Kijevu.
12:41 21.05.2023
Zelenski: Svaki mirovni plan mora biti zasnovan na formuli Kijeva
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je u nedelju, nastupajući na samitu Grupe sedam u Hirošimi, da svaki predlog za rešavanje situacije u Ukrajini mora biti zansovan na formuli koju je izneo Kijev i dodao da su inicijative pojedinih strana za prekid vatre pogrešne.
On je dodao da mirovna formula Kijeva treba da bude razmotrena na „globalnom mirovnom samitu“, saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika.
Zelenski je ponovio da Ukrajina na predstojećem samitu NATO-a u Viljnusu očekuje jasne signale u vezi s evroatlantskim integracijama i garancijama bezbednosti.
List „Vašington post“ je ranije pisao o tome da zemlje NATO-a nameravaju da na tom samitu ne šalju Ukrajini poziv da postane članica Alijanse, ali da razmatraju mogućnost povećanja saradnje s Kijevom i potencijalno utvrđivanje rokova za stupanje Ukrajine u taj vojni blok.
12:18 21.05.2023
Uništen most kojim su ukrajinske snage prebacivale pojačanje u Artjomovsk
Ministarstvo odbrane Rusije je potvrdilo da su jurišni odredi „Vagnera“, uz podršku artiljerije vojne grupacije „Jug“ završili oslobađanje Artjomovska. Oružane snage Ukrajine su tokom proteklog dana u artjomovskom taktičkom pravcu izgubile do 100 vojnika i stranih plaćenika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Napadima avijacije i artiljerije vojne grupacije „Jug“ poraženi su i odredi protivnika u oblasti Konstantinovke, Bogdanovke i Krasnog u Donjeckoj Narodnoj Republici.
U oblasti naselja Krasno u Donjeckoj Narodnoj Republici uništen je most kojim su Oružane snage Ukrajine prebacivale pojačanje u Artjomovsk, kao i skladište oružja.
Ruska vojska je tokom proteklog dana porazila odrede Oružanih snaga Ukrajine na području Ugljedara i niza drugih naselja. Gubici protivnika su oko 50 vojnika, rekao je predstavnik Ministarstva odbrane Rusije, general-potporučnik Igor Konašenkov.
U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu ruska vojska je osujetila dejstvo tri obaveštajno-diverzione grupe protivnika, likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika,dok je u kupjanskom i krasnolimanskom pravcu Kijev izgubio oko 140 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U oblasti naselja Černova Dibrova u Luganskoj Narodnoj Republici i Grigorovka u Donjeckoj Narodnoj Republici presečena je delatnost dve ukrajinske obaveštajno-diverzione grupe.
Prema rečima Konašenkova, ruske snage uspele su da osujete dejstva tri grupe ukrajinskih diverzanata u oblasti Slatkog i Vladimirovke u DNR, kao i u Levadnom u Zaporoškoj oblasti.
Uništeno je i skladište municije 102. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine na području Guljapolja.
11:05 21.05.2023
Pentagon: Izdvojili smo još 375 miliona dolara za Kijev
Amerika je izdvojila još 375 miliona dolara u okviru novog paketa vojne pomoći Kijevu, saopšteno je na sajtu Pentagona.
„Pentagon je danas objavio, nakon sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena s ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u Japanu, da je izdvojena dodatna pomoć kako bi se zadovoljile kritično važne potrebe Ukrajine u oblasti bezbednosti i odbrane. Pomoć uključuje dodatnu municiju za višecevne bacače raketa ‘hajmars’, artiljerijske granate, protivtenkovska sredstva i važna druga sredstva i iznosi do 375 miliona dolara“, piše na sajtu Pentagona.
Osim toga, u novom paketu vojne pomoći se nalaze i kompleksi TOV i „džavelin“, kao i kamioni za prevoz teške tehnike.
10:40 21.05.2023
Bajden i Zelenski razgovarali o obuci ukrajinskih pilota
Predsednik SAD Džozef Bajden je tokom sastanka s ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim razmotrio planove o obuci ukrajinskih pilota za upotrebu aviona F-16, saopštila je Bela kuća.
„Lideri su razgovarali o podršci SAD zajedno sa saveznicima i partnerima u obuci ukrajinskih pilota na avionima četvrte generacije, kakvi su F-16“, navedeno je u saopštenju.
Bajden i Zelenski su, kako se dodaje, razgovarali i o neophodnosti jačanja ukrajinskog sistema protivvazduhoplovne odbrane.
10:03 21.05.2023
Ukrajinske snage granatirale Berdjansk
Ukrajinska vojska napala je grad Berdjansk u Zaporoškoj oblasti, najverovatnije, raketama „storm šedou“, izjavio je lider pokreta „Zajedno s Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, šest raketa je presretnuto, a jedna je pala u predgrađe. Povređenih nema.
09:55 21.05.2023
Ruska avijacija uništila je ukrajinske štabove i skladišta borbene tehnike u hersonskom pravcu. Poginulo je do 40 ukrajinskih vojnika, saopštio je predstavnik hitnih službi tog regiona.
09:50 21.05.2023
Šolc: Nemačka ne razmatra slanje borbenih aviona Ukrajini
Učešće Nemačke u eventualnoj isporuci borbenih aviona Ukrajini se ne razmatra, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
„Pre svega, svi znaju da mi nemamo takve avione“, rekao je Šolc i dodao da Nemačka namerava da pomaže Ukrajini finansijski, humanitarno i isporukama oružja u onoj meri u kojoj je to potrebno.
09:47 21.05.2023
Kijev očekuje nekoliko desetina lovaca F-16
Ukrajina se nada da će dobiti „nekoliko desetina“ lovaca F-16 od zapadnih partnera odjednom, izjavio je savetnik komandeukrajinskog vojnog vazduhoplovstva Jurij Ignat.
„Niko ih neće prebacivati pojedinačno, ove letelice će se prebacivati po jedinicama. Cela jedinica je eskadrila – od 12 do 18 aviona. Dakle, nekoliko desetina odmah može da se prebaci u Ukrajinu“, rekao je Ignat za televizijski kanal „Rada“.
On je dodao da bi u budućnosti želeo da ukrajinsko vazduhoplovstvo u potpunosti opremi navedenim tipom borbenih aviona.
„U Ukrajini sada postoje četiri glavna tipa borbenih aviona. To su Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Svi ovi tipovi mogu biti zamenjeni jednim F-16", naglasio je Ignat.
Kako je Si-En-En ranije preneo, američki predsednik Džo Bajden obavestio je lidere G7 da će SADpodržati savezničke mere za obuku ukrajinskih pilota za borbene avione, uključujući F-16.
09:02 21.05.2023
Bajden: Mirno rešenje mora garantovati teritorijalnu celovitost Ukrajine
Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da se zalaže za mirno rešenje krize u Ukrajini koje bi garantovalo teritorijalnu celovitost te zemlje.
Prema informacijama Si-En-Ena, na sastanku s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Hirošimi Bajden je rekao da podržava „pravedni mir“ i naglasio da suverenitet i teritorijalna celovitost Ukrajine ne smeju biti dovedeni u pitanje.
„Zajedno s partnerima u G7 podržavamo Ukrajinu i nastavićemo to da radimo i u budućnosti“, rekao je Bajden.
08:41 21.05.2023
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Zelenski priznao gubitak Artjomovska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala