- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bajden: Nema garancija za uspeh ukrajinske kontraofanzive

© AFP 2023 / Sam YehLovci F-16
Lovci F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Ukrajina može da sprovodi kontraofanzivu, ali nema garancija da će ona uspeti, izjavio je američki predsednik Džozef Bajden.
„Mi i naši NATO saveznici znamo koliko je ukrajinskih brigada obučeno, znamo njihov status i znamo šta bi verovatno mogli da postignu“, rekao je on i dodao da ne zna da li će ukrajinski vojnici postići rezultate jer je rat promenljiva kategorija.
Istakao je da je sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim razmatrao dalje poteze Ukrajine, ali da ne može da otkrije planove Kijeva.
Bajden je naglasio da F-16 neće biti potrebni Ukrajini u bliskoj budućnosti, već kasnije.
Kao primer, je naveo hipotetičku situaciju u kojoj se strane dogovaraju, na primer, o prekidu vatre. Prema Bajdenovim rečima, tada će F-16 garantovati da će Ukrajina moći da se brani u slučaju nove krize.

„Ne očekujem da će F-16 učestvovati pod trenutnim uslovima. Zamislimo da ofanziva počne sutra, ili nedelju dana kasnije, dve, pet, sedam, deset. Postoji mala verovatnoća da bi ovi avioni učestvovali tada. Međutim, oni će učestvovati u slučaju da Ukrajina u kratkom roku postigne uspeh“, rekao je Bajden na pres konferenciji na samitu lidera zemalja G7 u Hirošimi.

On je naveo da je od ukrajinskog predsednika dobio kategorična uverenja da ukrajinske vojske neće koristiti američke lovače F-16 za napade na rusku teritoriju, ali oni ih mogu primeniti kada se ruska vojska nađe u granicama Ukrajine.
Sjedinjene Američke Države i njeni saveznici će nakon obuke ukrajinskih pilota na avionima F-16 odlučiti ko će isporučiti te avione Kijevu i koliko njih, rekao je ranije pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven. On je istakao da SAD ne podržavaju napade na teritoriju Rusije u slučaju da Kijevu budu isporučeni lovci F-16.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
"Imitacija ponašanja u skladu s pravom": Zaharova o izjavama iz Bele kuće i isporukama F-16 Kijevu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala