- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šolc: Obuka ukrajinskih pilota je signal za Rusiju

© AP Photo / Markus SchreiberNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Prirema pilota Oružainh snaga Ukrajine za upotrebu lovaca F-16 i drugih borbenih aviona biće dugoročni projekat i signal za Rusiju, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc na marginama samita G7 u Hirošimi.
„Obuka pilota je dugoročni projekat“, rekao je Šolc i dodao da SAD za sada ne znaju „šta će biti po završetku te obuke“.
Nemački kancelar je dodao da je projekat obuke ukrajinskih pilota „poruka Rusiji“, koja svedoči o tome da će Zapad nastaviti dugoročno da podržava Ukrajinu.
Šolc je istakao da Nemačka ne deluje sama kada je reč o pružanju pomoći Ukrajini i da vodi računa o tome da sukob ne dovede do eskalacije između Rusije i NATO-a.
Američki televizijski kanal En-Bi-Si je u petak saopštio da SAD i njihovi saveznici planiraju da isporuče borbene avione F-16 Ukrajini, s tim što će avione Kijevu isporučiti saveznici Vašingtona.
Predsednik SAD Džozef Bajden je na sastanku s liderima „Velike sedmorke“ u Hirošimi saopštio da će Vašington podržati međunarodne napore da se ukrajinski piloti obuče za upravljanje savremenim borbenim avionima, uključujući F-16.

Mirovni pregovori ne treba da zamrznu sukob

Olaf Šolc je, takođe, rekao da održavanje mirovnih pregovora o situaciji u Ukrajini ne treba da imaju za cilj zamrzavanje sukoba.
„Ako se promovišu predlozi o mirovnim pregovorima, njihiv cilj ne može da bude zamrznuti sukob. Rusija je dužna da povuče svoju vojsku“, rekao je Šolc.
List „Politiko“ je ranije, pozivajući se na izvore, saopštio da se američke vlasti pripremaju za scenario eventualnog zamrzavanja sukoba u Ukrajini, koji će trajati godinama, ili čak decenijama i koji će podsećati na situaciju na Korejskom poluostrvu.
Prema oceni lista, čak i sama pretpostavka o dugoročnom planiranju može negativno da utiče na uverenost ukrajinskog rukovodstva da će SAD i dalje pomagati Kijevu, posebno ako se ima u vidu da pojedini republikanci nameravaju da oslabe podršku Ukrajini u budućnosti.
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
SVET
Kina oštro poručila članicama G7: Prošla su vremena manipulacije Zapada i mešanja u unutrašnje poslove
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala