- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kina oštro poručila članicama G7: Prošla su vremena manipulacije Zapada i mešanja u unutrašnje poslove

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Kineske vlasti su izrazile ozbiljan protest zbog izjava G7 o Kini nakon samita u Hirošimi i povodom toga su uputile obaveštenje Japanu, kao domaćinu samita, i drugim zemljama, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

„G7 ne uzima u obzir ozbiljnu zabrinutost kineske strane, uporno manipuliše pitanjima koja se tiču Kine, kleveta i napada našu zemlju, grubo se meša u njenu unutrašnju politiku. S tim u vezi, Kina izražava ozbiljno nezadovoljstvo i protest i tim povodom je već uputila ozbiljno obaveštenje Japanu kao zemlji domaćinu samita i odgovarajućim stranama“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da članice G7 glasno govore o miru, stabilnosti i prosperitetu u svetu, ali istovremeno „sprečavaju uspostavljanje međunarodnog mira, štete regionalnoj stabilnosti i ometaju razvoj drugih zemalja“.
Komentarišući zabrinutost koje je G7 izrazila povodom Tajvana, Južnog kineskog mora, ljudskih prava i „netržišnih praksi“ Kine, Peking poručuje da je situacija u Južnom kineskom moru stabilna, te da zemlje „sedmorke“ treba da prestanu da koriste „morsko pitanje za izazivanje neprijateljstva između zemalja u regionu, kao i za blokovsku konfrontaciju“.
Takođe se navodi da zemlje G7 nisu spomenule da se protive „nezavisnosti Tajvana“, što u suštini znači odobrenje i podršku separatističkih snaga.
„Niko ne bi trebalo da potceni snažnu odlučnost, nepokolebljivu volju i velike mogućnosti kineskog naroda da zaštiti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, upozorava kineska strana.
Peking ističe i da zemlje G7 treba da prestanu da optužuju Kinu za pitanja vezana sa Hongkongom, Sinđanom, Tibetom i ljudskim pravima i da „dobro razmisle o svojoj istoriji i kršenjima ljudskih prava“.
„Pitanja Hongkonga, Sinđana i Tibeta su isključivo unutrašnje stvari Kine i mi se odlučno protivimo bilo kakvom mešanju stranih snaga pod maskom 'ljudskih prava'“, poručuje kineski spoljnopolitički resor.
Na kraju se navodi da je era, kada se nekoliko razvijenih zapadnih zemalja Zapada koje su se vodile svojim željama mešalo u unutrašnje poslove drugih zemalja i „potčinjavalo“ ceo svet – „zauvek prošla“.
„Međunarodna zajednica neće prihvatiti 'zapadna pravila' koja se rukovode ideološkim i vrednosnim linijama u kojima dominira G7, a pogotovo neće prihvatiti pravila u skladu sa kojima treba da služe ličnim interesima male grupe zemalja i principu 'Amerika na prvom mestu“, navodi se u saopštenju.
MIP Kine konstatuje da bi G7 trebalo da preispita svoje akcije i da promeni kurs.
Liderы G7 vo vremя sovmestnogo fotografirovaniя pered rabočeй vstrečeй okolo Grand Prince Hotel v Hirosime, Яponiя - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
RUSIJA
Lideri G7 usvojili zajedničko saopštenje: Nastavlja se podrška Ukrajini, poseban apel upućen Kini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala