- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ne pomaže ni MVP Bugarin – Real košem Ljulja stigao do 11. titule prvaka Evrope!

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASReal Madrid košarka
Real Madrid košarka - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Košarkaši Reala iz Madrida osvojili su 11. titulu prvaka Evrope u istoriji trijumfom nad Olimpijakosom od 79:78 u velikom finalu F4 Evrolige u Kaunasu. Junak utakmice je iskusni Serhio Ljulj koji je tri sekunde pre kraja pogodio za dva poena i doneo trijumf Madriđanima.
Ironično, ovo je bio prvi koš Ljulja na meču, kojim je srušio sve što je sjajni Bugarin Vezenkov (29 poena) gradio gotovo 40 minuta. Izgledalo je da će Olimpijakos stići do četvrte titule prvaka jer je vodio ceo meč, ali opet taj magični Real.
Olimpijakos je bolje otvorio meč, na krilima sjajnog Vezenkova već u prvoj četvrtini napravio dvocifrenu razliku (24:12), a na prvu pauzu otišao sa sedam poena prednosti (24:17). Naravno, odgovor Reala bio je istovetan u drugoj deonici.
Odličan tempo i brza košarka obeležili su ovaj period, a Hezonja je bio taj koji je držao Real u igri. Madriđani su uspeli da nađu rešenje za razigranog Mekisika i na poluvreme odu sa nerešenim rezultatom 45:45.
Veći deo treće četvrtine protekao je u vođstvu Olimpijakosa, koji je, utisak je, propustio šansu da naplati dobar period igre u drugom delu treće četvrtine. Real je nekako uspeo da se održi iznad vode i na pauzu ode samo sa četiri poena zaostatka (59:63).
Delovalo je da su Atinjani prelomili meč kada je Vezenkov ubacio trojku za 68:61 početkom poslednje deonice i stigao do svog 25. poena. Ali, Real je držao priključak trojkama Kozera, a u finišu zaigrao na najjačeg aduta Tavareša, MVP-ja F4, koji je istopio prednost Grka.
Nekoliko smušenih napada Atinjana i loš šut Kinana, dali su priliku Realu u poslednjih 20 sekundi. Delovalo je da Madriđani nemaju ideju šta će u tom napadu, a onda neverovatan potez Ljulja i bačena lopta koja je sjajnim lukom upala u koš.
Olimpijakosu je ostalo da proba nešto u poslednje tri sekunde, ali Slukas nije uspeo. Titula je ponovo završila u Madridu posle dvogodišnjeg boravka u vitrinama Anadolu Efesa.
Nije Olimpijakosu pomogla ni briljantna partija Aleksandra Vezenkova, najkorisnijeg igrača ligaškog dela takmičenja. Završio je najbolji bugarski košarkaš svih vremena ovaj meč sa 29 poena (9/13 iz igre) i 9 skokova, uz 4 asistencije. Pratio ga je raspoloženi Ajzea Kenan sa 21 poenom.
Šakil Mekisik je dodao 14 poena, a utisak je da na svom nivou nije bio Kostas Slukas, čovek koji je na tri sekunde do kraja mogao Olimpijakosu da donese titulu, a duel je završio sa šest poena (2/7 iz igre).
Kod Reala je najefikasniji bio Serhio Rodrigez sa 15 poena (6/11 iz igre), a 13 poena i 10 skokova imao je Valter Tavares. Mario Hezonja je meč okončao sa 12 poena (4/11 iz igre), a junak iz senke za Špance bio je Francuz Fabijan Kozer sa 11 poena.
Trener KK Monako Saša Obradović - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
SPORT
Obradovićev Monako ispisao istoriju – Barsa se raspala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala