- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Besmisleni hakerski napadi: Rusija pronašla nov način zaštite podataka

© Foto : PIxabayČuvanje podataka
Čuvanje podataka - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Naučnici Donskog državnog tehničkog univerziteta (DGTU) otkrili su da kvantnom teleportacijom mogu da zaštite kanale za komunikacije i da će novi algoritam šifrovanja znatno otežati i obesmisliti presretanje podataka i hakerske napade.
Rezultati istraživanja su objavljeni u naučnom listu „Elektroniks“.
Kvantna kriptografija je nauka o šifrovanju i prenosu poruka pomoću objekata kvantne mehanike, na primer, elektrona u struji ili fotona u optičkim vlaknima.
Naučnici DGTU su predložili način kako da se poveća zaštita protokola VV84 koji generiše tajni ključ za šifrovanje podataka koji se prenose.
„Mi smo razvili modul koji je ugrađen u kriptografski sistem i može da bude u ulozi šifrovanog uređaja za dodatno povećanje sigurnosti poruka. On omogućava da proces hakovanja sistema, bude skoro beskorisan, izuzetno složen i nepovoljan“, rekao je autor i docent na katedri za sajber bezbednost informacionih sistema DGTU Olga Safarjan.
Prema ekspertima sa Univerziteta, najvažnije je prilikom formiranja kriptografskih programa da se poštuje balans vremena generacije šifre i nivoa zaštite. Povezivanje sa postojećim kvantnim protokolima njihovog modula neće narušiti ravnotežu, već će, naprotiv, omogućiti da se za isto vreme poveća nivo bezbednosti informacija.
U osnovu sistema je jedan od principa kvantne mehanike, iz kojeg je nemoguće stvoriti tačnu kopiju kvantnog sistema bez uništavanja njegovog izvora. Takav „prenos“ informacija o kvantnim stanjima čestica na udaljenosti naziva se kvantna teleportacija.

„Nama ništa nije zabranjeno u klasičnom pristupu, dobijamo potpune informacije o objektu i možemo da napravimo drugi objekat koji je kopija prvog. Kvantna mehanika zabranjuje kloniranje stanja, nemoguće je sa informacijama o kvantnom stanju, da napravi drugo, potpuno isto stanje a da ne uništi prvo“, rekla je Safarjan.

Kako ne bi mogli da se prisluškuju kanali komunikacije, naučnici predlažu da se dodaju besmisleni simboli delovima rečenica kako bi se sprečilo hakovanje.
Ekperti će u budućnosti pod rukovodstvom profesora Katedre za sajber bezbednost informacionih sistema Larise Čerkesove proučiti kvantnu memoriju fotona i primeniti taj efekat za stvaranje još većeg nivoa zaštite.
Donski državni tehnički univerzitet je učesnik programa Ministarstva nauke Rusije „Prioritet 2030“.
Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Ruski diplomata: Zapad vrbuje hakere za operacije protiv Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala