- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Zapad vrbuje hakere za operacije protiv Rusije

© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaHaker za kompjuterom
Haker za kompjuterom - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Zapadni blok aktivno vrbuje hakere-plaćenike za operacije protiv Rusije i namerno uvlače obične korisnike iz celog sveta u ovu kriminalnu aktivnost, izjavila je predstavnica Rusije Irina Tjažlova na sednici Radne grupe otvorenog sastava UN za pitanja bezbednosti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.
„Verujemo da više nije tajna da SAD i njeni saveznici pokušavaju da spinuju temu ‘ruskih hakera’ i ’ruske sajberagresije’. To se radi samo sa ciljem da se sakriju sopstvene destruktivne akcije u informacionom prostoru. NATO zemlje otvoreno vode ka militarizaciji informacionog prostora, energično povećavaju ofanzivni arsenal i usavršavaju metode kompjuterskih napada. Postoje brojni dokazi u vidu dokumenata, pa sve do javnih priznanja visokih zvaničnika da sprovode digitalne sabotaža protiv Rusije“, rekla je ona.
Tjažlova je dodala da od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje šire kampanju velikih razmera protiv Rusije, trude se da testiraju ekonomiju, finansijski i energetski sektor, kao i glavne grane industrije.
„Informacione strukture Rusije su podvrgnute masovnim kompjuterskim napadima, čija je intenzivnost od početka specijalne vojne operacije porasla deset puta. Zapadni blok aktivno vrbuje hakere-plaćenike, angažuje informaciono-komunikacione potencijale svojih saveznika i privatnih kompanija koje kontroliše, namerno angažuje obične korisnike iz celog sveta u ovoj kriminalnoj aktivnosti“, istakla je ona.
Ruski diplomata je rekla da se na specijalnim forumima i na društvenim mrežama objavljuju detaljne instrukcije za koordinaciju sajber napada, a njihov cilj su konkretni državni organi, infrastrukturni objekti, mediji i finansijske strukture. Dodala je da Ukrajina u tom scenariju ima ulogu poligona za ispitivanje.
Obratila je pažnju da Zapad ispumpava značajna finansijska sredstva, obučava kadrove i pruža tehničku pomoć u izgradnji ofanzivnog informaciono-komunikacionog potencijala kijevskog režima.
„Nije slučajno što je Kijev uvučen u aktivnosti Talinskog centra NATO-a za sajber bezbednost. Drugim rečima, uključili su ga u sastav „sajberNATO-a“, zaključila je Tjažlova.
Hakerski napad - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2022
RUSIJA
NATO preko Ukrajine nekontrolisano distribuira digitalno oružje – Moskva upozorava na posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala