- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki specijalac za Dejton i Rambuje postaje glavni za Evropu i novi Eskobarov šef

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.05.2023
Pratite nas
Džejms O`Brajen, dosadašnji šef američkog komiteta za sprovođenje sankcija, predložen je za pomoćnika državnog sekretara za Evropu.
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena namerava da na ključno mesto u Stejt departmentu za evropska pitanja postavi O`Brajena, a taj predlog čeka potvrdu Senata.
Iskusni američki diplomata posebno je zanimljiv balkanskim narodima, budući da je učestvovao u sprovođenju politike SAD na ovim prostorima devedesetih i početkom dvehiljaditih godina kao specijalni izaslanik te države za Balkan. Osim toga, on će ovim imenovanjem postati nadređeni Gabrijelu Eskobaru, sadašnjem izaslaniku SAD za Zapadni Balkan.
O`Brajen je dobro poznato lice na Balkanu, budući da je bio jedan od ključnih američkih igrača u kreiranju Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, a smatra se i autorom jednog dela Ustava BiH koji je proizašao iz Dejtona.
Takođe, kao specijalni savetnik tadašnje državne sekretarke SAD Madlen Olbrajt i savetnik tadašnjeg predsednika Bila Klintona, O`Brajen je bio deo američke delegacije tokom pregovora u Rambujeu 1999. godine, posle kojih je usledila NATO agresija na tadašnju SR Jugoslaviju.
Njegova angažman u vezi sa Balkanom nije tada završen, jer je kasnije bio zadužen za podršku SAD Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sedištem u Hagu.
U koliko je bliskim vezama ovaj američki diplomata bio sa Olbrajtovom, poznatom po svojoj „ljubavi“ prema Srbima, koje je častila pridevom „odvratni“, govori i to što je dugo obavljao visoke funkcije u njenoj tink-tenk organizaciji „Olbrajt stounbridž grup“.
Vest o kandidaturi O`Brajena za pomoćnika državnog sekretara za Evropu na društvenim mrežama sa radošću su dočekali uticajni Albanci sa Kosova, poput Agona Malićija ili Vetona Suroija.
Inače, kao šef kancelarije za sprovođenje sankcija, ovaj američki diplomata nedavno se „proslavio“ preteći privatnim kompanijama u zapadnim zemljama, ali i u Kini, Indiji i Turskoj, da će biti podložne sankcijama ako „pomognu“ Rusiji da izbegne zapadne sankcije.
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SRBIJA
Saslušanje u američkom Senatu: Kosovo nam je saveznik, Srbiju usporava Rusija
SRBIJA
Amerika je sve znala: Kako su Tači i OVK od zločinaca postali borci za slobodu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala