Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Saslušanje u američkom Senatu: Kosovo nam je saveznik, Srbiju usporava Rusija

© Sputnik / Lola ĐorđevićSpecijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole
Specijalni savetnik u Stejt departmentu Derek Šole - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Pratite nas
Specijalni savetnik američkog Stejt departmenta poručio je u obraćanju pred Komitetom za spoljnu politiku Senata SAD da ni Beograd ni Priština za sada ne implementiraju dogovore iz Brisela i Ohrida i da će zato biti pojačana diplomatska aktivnost Amerike i EU kako bi se podstakle obe strane da to učine.
Šole je na saslušanju na temu "Procena politike SAD za Zapadni Balkan" naveo da je budućnost regiona prioritet za administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena ali da je jedan od najvećih izazova sa kojima se region suočava dijalog Beograda i Prištine.
Šole je rekao da je za mnoge zvaničnike aktuelne američke administracije i pitanje ovog regiona lično, jer se njime bave od raspada Jugoslavije.

"Budućnost Zapadnog Balkana je prioritet za Bajdenovu administraciju. Za mnoge od nas ovo je lično. Mnogi od nas se ovim pitanjem bave još od raspada Jugoslavije. Naša politika je zasnovana na jednostavnom principu: celovita Evropa, slobodna, prosperitetna i mirnodopska, a Zapadni Balkan ostaje taj deo slagalice koji nedostaje. U međuvremenu, važno je da taj region ima veliki potencijal, ali im je potrebna naša pomoć kako bi krenuli napred”, rekao je Šole.

Naglasio je da SAD u potpunosti podržavaju nezavisnost samoproglašenog Kosova i njegovu integraciju u međunarodne institucije, uključujući UN i približavanje NATO i EU.
Dodao je i da SAD žele da prodube svoje veze sa Srbijom i da ojačaju saradnju.
"Evropske integracije Srbije i Kosova neće se desiti dok ne razreše nesuglasice. Zato podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU. Postoji dogovor o putu normalizacije, to je pravno obavezujući sporazum, i obe strane su preuzele obavezu da ga sprovedu. Dogovor koji je postignut može da bude prekretnica za Kosovo i Srbiju, da im donese korist i prekine krug kriza koji predugo traje", naveo je Šole.
Ukazao je i da je situacija i dalje krhka.

"Srbiju odvući od ruskog uticaja"

On je dodao da su Sjedinjene Države zainteresovane za zbližavanje sa Srbijom kako bi je odvukle od ruskog uticaja.
„U našem je interesu da uradimo tako da se Srbija sbliži sa SAD i da isključimo ruski uticaj“, naveo je američki zvaničnik.
Prema njegovim rečima, Amerika tesno sarađuje sa evropskim saveznicima na tome da se osiguraju mogućnosti za proširenje EU na Zapadni Balkan, ali zemlje regiona moraju da sprovedu neophodne reforme u skladu sa uslovima za članstvo.
„Pomažemo im da stvore kapacitete za borbu protiv korupcije i dezinformacija koje utiču da region bude podložniji malignom uticaju“, rekao je Šole.
On je naglasio da je budućnost Zapadnog Balkana prioritet za SAD a da zavisnost regiona od ruskih energenata predstavlja jedan od najvećih problema za Vašington.
Šole je optužio Rusiju i Kinu za, kako je naveo, štetni uticaj na zapadni Balkan i pokušaj destabilizacije regiona, dodajući da taj uticaj treba umanjiti.

Eskobar: Formiranje ZSO ne predstavlja ustupak Srbiji

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar je rekao da formiranje Zajednice srpskih opština ne predstavlja ustupak Srbiji, već da će ZSO biti formirana u skladu sa „kosovskim ustavom“ i da će Srbi na KiM biti podvedeni pod „kosovski pravni sistem“.
Na pitanje o tome da li bi Zajednica srpskih opština mogla da postane nova Republika Srpska, Eskobar je odgovorio da je formiranje ZSO obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma, ali da će SAD pomoći da se ona pretvori u nešto što će ličiti na evropske modele.
I ovom prilikom je ukazao na neophodnost implementacije postignutog Briselskog sporazuma i dodao da bi njegova primena predstavljala veliki korak ka miru.
Eskobar je rekao da SAD moraju da rade sa evropskim partnerima kako bi vrata transatlantskih institucija ostala otvorena za zemlje regiona. On je dodao da države moraju da sprovedu reforme, da se izbore sa korupcijom, ali i, kako je naveo, dezinformacijama i malignim uticajima.
Komentarišući činjenicu da pet zemalja članica Evropske unije nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova, američki zvaničnici su rekli da nastavljaju da rade sa zemljama nepriznavačima.
Eskobar je istakao da čak i te zemlje traže punu implementaciju sporazuma o normalizaciji, kao i da bi njegova primena mogla da bude ključna za njihovo priznanje tzv. Kosova.
Tokom saslušanja u Senatu razgovaralo se i o uticaju Kine na Zapadnom Balkanu, a Eskobar je rekao da "pretnja od kineskog malignog uticaja“ postoji u čitavom regionu, ali da je u Srbiji zabrinjavajuća i da SAD ohrabruju vlasti u Srbiji da se okrenu alternativama.
Zbog toga se, kako je naveo, sve više američkih kompanija otvara u Srbiji.
Eskobar tvrdi da Kina finansira veliki broj projekata preko kojih vrši i politički uticaj, a da SAD moraju da budu agresivnije u širenju svog interesa koji podrazumeva da Srbija bude bliža EU i SAD.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala