- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemački ugao: Dok G7 uvodi antiruske sankcije, Peking produbljuje saradnju sa Moskvom

© Sputnik / Sergey GuneevZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija, 1920, 20.05.2023
Pratite nas
Dok zemlje G7 u Hirošimi uvode antiruske sankcije i razgovaraju o podršci Ukrajine, Kina produbljuje saradnju sa Moskvom, piše nemački list „Špigl“.
Rusija nastavlja da teži zbližavanju sa Kinom, ocenjuje autor članka i podseća da će premijer Rusije Mihail Mišustin 23. i 24. maja boraviti u zvaničnoj poseti Pekingu na poziv kineskog premijera Li Ćenga, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Kine.
Kremlj je potvrdio vest i naveo da će se tokom posete razgovarati o rusko-kineskoj saradnji u oblasti trgovine i ekonomije. Posebna pažnja biće posvećena idustriji, energetici, transportnoj infrastrukturi i poljoprovredi. Pored toga, očekuje se potpisivanje niza bilateralnih sporazuma. Ruska strana je takođe saopštila da će se Mišustin obratiti na rusko-kineskom ekonomskom forumu u Šangaju. Pored toga, planirano je da se ruski premijer u Pekingu sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom.
U tom kontekstu, „Špigl“ ocenjuje da Rusija i Kina imaju dobre odnose i podseća da je predsednik Kine Si Đinping tokom posete Moskvi u martu ove godine rekao da odnosi dve zemlje „ulaze u novu eru“. Štaviše, specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Huej tokom nedavnog sastanka sa ukrajinskim vlastima u Kijevu kazao je da ne postoji čudotvorni lek za rešavanje ukrajinske krize.
Takođe se navodi da Peking zauzima neutralnu poziciju po pitanju ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, te da nije osudio postupke Moskve.
Pored čvrstih odnosa Moskve i Pekinga, došlo je do zbližavanja Kine i Ukrajine, zaključuje nemački list. Naime, krajem aprila predsednik Si Đinping i ukrajinski lider Vladimir Zelenski prvi put su razgovarali telefonom od početka ruske specijalne operacije. Nakon toga je ukrajinski predsednik kazap da su imali „dug i sasvim razuman razgovor“, podseća „Špigl“.
Ove godine Grupom 7 predsedava Japan. Samit „sedmorke“ održava se u Hirošimi od 19. do 21. maja.
Kina je prethodno objavila plan od 12 tačaka za uspostavljanje sveobuhvatnog prekida vatre u Ukrajini. Rusija je pozdravila kineske predloge za rešenje sukoba u Ukrajini i potvrdila da je otvorena za ostvarenje ciljeva specijalne operacije političkim i diplomatskim načinima.
Atmosfera u Pekingu pred kongres Komunističke partije Kine - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
SVET
Specijalni predstavnik Kine u Kijevu: Ne postoji čudotvorni lek za ukrajinsku krizu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala