- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Zamrzavanje sukoba i članstvo Ukrajine u NATO – za Rusiju neprihvatljiva rešenja

© Sputnik / Vladimir TrefilovRF
RF - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Zapadna rešenja za Ukrajinu koja se tiču eventualnog američkog plana zamrzavanja sukoba i članstva Kijeva u NATO neprihvatljivi su za Rusiju, baš kao i samit i „formula za mir“ koje ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predlaže zemljama G7, bez učešća Rusije.
Osvrćući se na navode zapadnih medija da američke vlasti spremaju za mogući scenario zamrzavanja sukoba u Ukrajini, što bi dovelo do razvlačenja konflikta na više godina ili čak decenija, ruski stručnjaci ističu da je jedino ispravno da se taj konflikt reši „jednom zauvek“, jer svaki zamrznuti sukob je tempirana bomba koja će kad-tad eksplodirati i možda još većom snagom.
Eksperti napominju da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći da li će i po kom scenariju doći do zamrzavanja sukoba, pod čijim uslovima i slično, ali ocenjuju da je takav scenario teško ostvariv. Ako bi Zapad obustavio isporuke naoružanja u sadašnjem obimu, smanjio intenzitet podrške Ukrajini, za vrlo kratko vreme bi Rusija ispunila ciljeve specijalne vojne operacije koje je pred sebe postavila. Faktički, to bi dovelo do kraja sukoba.
"U interesu Sjedinjenih Država je da se sukob u Ukrajini oduži na što duži period, pa makar on bio i zamrznut, ali takva situacija nije uključena u ciljeve Rusije. Postavljajući svojeciljeve, Sjedinjene Države opet ne uzimaju u obzir najvažniju komponentu vojne, političke i geopolitičke realnosti, a to je faktor Rusije, njenu snagu i odlučnost da ostvari svoje ciljeve vezane za specijalnu vojnu operaciju“, kaže ruski ekspert Aleksej Zudin.
Navode američkih medija da bi američke vlasti mogle da zamrznu konflikt u Ukrajini, Mihail Podoljak, savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika, nazvao je „fikcijom i pseudoanalitičkim proizvodom“, kao i „pravcem lobističkih napora ruske diplomatije“. On tvrdi da takvih scenarija nema na dnevnom redu i da se o njima ne raspravlja ni u jednom kabinetu.
Ipak, kijevske vlasti su samo marionete u rukama SAD i njihovih saveznika koji vode proksi rat protiv Rusije na teritoriji Ukrajine.
© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaZbog evropske bezbednosti bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može da odlučuje o teritorijalnim zahtevima na nacionalnom nivou, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer
Henri Kisindžer - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Zbog evropske bezbednosti bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može da odlučuje o teritorijalnim zahtevima na nacionalnom nivou, izjavio je bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer

Ukrajina u NATO – crvena linija za Rusiju

Ukrajina u NATO je crvena linija za Rusiju. Međutim, bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer tvrdi da Ukrajina treba da bude primljena u Alijansu zbog evropske bezbednosti. Prema njegovim rečima, zbog evropske bezbednosti, bolje je imati Ukrajinu u NATO-u, gde ne može da odlučuje o teritorijalnim zahtevima na nacionalnom nivou.
On je ukazao i na to da je Zapad naoružao Ukrajinu do te mere da će ona postati najbolje naoružana zemlja i sa najmanje strateški iskusnim rukovodstvom u Evropi.
Ruski ekspert Vadim Kolesničenko ocenjuje da je Vašington zainteresovan da se evropske zemlje uvuku u oružani sukob sa Rusijom, dok su SAD izmaknute na bezbednom.
„Kisindžerove reči da Ukrajinu treba primiti u NATO jer je dobro naoružana govore o jednom - Sjedinjene Države žele da produže oružani sukob na teritoriji Ukrajine što je više moguće, jer na tome zarađuju. Uvlačeći NATO blok u ovaj sukob, Sjedinjene Države računaju na to da će sukob biti na teritoriji Evrope, ali da neće stići do Sjedinjenih Država, te da će Amerika preživeti globalnu krizu koju su same izazvale. Sve te ideje i sva ova razmišljanja se mogu okončati uspešnim sprovođenjem specijalne vojne operacije“, kaže Kolesničenko.
Politikolog Dmitrij Solonjikov smatra da je prijem Ukrajine u NATO strateški plan zapadnih zemalja, od koga oni ne odustaju, uprkos neslaganju niza evropskih zemalja.
"Daleko od toga da su sve članice Alijanse sada spremne da prihvate Ukrajinu. Njeno prihvatanje krši samu povelju NATO-a, jer Ukrajina nema određen status državnih granica i sada je u stanju oružanog sukoba. Dakle, to je sada teško moguće. Verovatno se većina država trenutno neće složiti sa prijemom, ali mnogi govore o takvoj mogućnosti u perspektivi, ne samo Kisindžer... To je strateški plan koji se razmatra“, smatra Solonjikov.

Ukrajinska formula za mir

Predlog Vladimira Zelenskog zemljama G7 da se održi „mirnovni samit“ o ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije eksperti vide kao puko skretanje pažnje na ukrajinsko pitanje.
"Logika ukrajinskih vlasti je da se što više medijski isprate njihove inicijative, putovanja Zelenskog u inostranstvo. Ubacivanje teme potencijalnih mirovnih pregovora o Ukrajini na nivo G7 je ista logika. Štaviše, Ukrajina pokušava da se integriše u taj klub, koji u Ukrajini ponekad nazivaju i „velikom osmorkom“, što znači da je ona osmi član. Zbog toga je neophodno stalno održavati pažnju medija i političkih elita na ukrajinsko pitanje, što je i planirano da se uradi na ovom samitu“, smatra politikolog Evgenija Vojko.
Vladimir Zelenski je zatražio „mirovni samit“ o Ukrajini, a prema pisanju zapadnih medija lideri G7 bi o ovom predlogu mogli da razgovaraju na samitu u Hirošimi, koji se održava od 19. do 21.maja.
Vojko ističe da odluke „mirovnog samita” o Ukrajini bez učešća Rusije ne mogu biti nepristrasne.
"Rusiju stavljaju van okvira ovih pregovora, iako je Rusija direktno uključena u ukrajinski "mirovni plan", koji, inače, niko nije podržao osim zapadnih zemalja. Dakle, "samit mira" kako se zove u Ukrajini, prilično je ograničen. O sudbini Ukrajine će raspravljati uski krug zemalja koje Ukrajini isporučuju teške vrste naoružanja, odnosno one su zapravo strana u sukobu. Samim tim, ne može se reći da će ovaj samit biti nepristrasan“, zaključila je Vojko.
„Formula mira“ Vladimira Zelenskog je plan u deset tačaka, koji između ostalog predviđa povlačenje ruskih snaga iz zone specijalne operacije, a Ukrajina takođe i naknadu štete. Drugim rečima, cilj je kapitulacija Rusije.
Zelenski je ranije potpisao i ukaz o nemogućnosti pregovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a takođe je izjavio da Ukrajina neće pregovarati sa Rusijom, dok je Putin njen predsednik.
Ukrajinki tenk T-64M Bulat  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Milijarde za naoružavanje Kijeva: Rusija otkrila glavni cilj Zapada u Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala