- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Milijarde za naoružavanje Kijeva: Rusija otkrila glavni cilj Zapada u Ukrajini

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaUkrajinki tenk T-64M "Bulat"
Ukrajinki tenk T-64M Bulat  - Sputnik Srbija, 1920, 19.05.2023
Pratite nas
Zapad želi da Rusiji nanese strateški poraz u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Cilj Zapada je očigledan svima, taj cilj se ni ne skriva. To nimalo nije moralan i human plan – Ukrajina se koristi kao poligon, konflikt se produbljuje do poslednjeg Ukrajinca sa ciljem da se Rusiji nanese strateški poraz“, rekao je on, istakavši da je u osnovi svega toga želja Zapada da nastavi da diktira svima svoju volju i takozvana pravila.

Nebenzja je podsetio da se na naoružavanje Ukrajine troše milijarde dolara iz džepova poreskih obveznika koje se slivaju na račune zapadnih vojnih kompanija.
Naime, prošlog decembra je američki Kongres odobrio izdvajanje 48 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, a nedavno je saopšteno da se dodeljuje nova tranša u vrednosti od 1,2 milijarde dolara. Takođe, šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio da je EU do sada pružila pomoć Ukrajini u vrednosti od 16 milijardi evra, kazao je Nebenzja.
„Borelj je takođe predložio da se izdvoji 3,5 milijardi evra za dodatno finansiranje 'Evropskog fonda mira' čija se sredstva koriste za finansiranje isporuka oružja Ukrajini. Bilo bi vreme da nazovu stvari svojim imenom i da preimenuju 'Evropski fond mira' u 'Evropski fond rata“, ocenio je ruski diplomata.
Kako je dodao, Evropska komisija planira da izdvoji još 1,5 milijardi evra na proizvodnju municije, dok Nemačka ima u planu da pošalje pomoć Kijevu u iznosu od 2,7 milijardi evra koja će uključivati borbena vozila, tenkove „leopard“, PVO sisteme, stotine navođenih raketa, obaveštajne dronove i vozila za logističku podršku.
Nebenzja je takođe podsetio na izjavu generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga koji je kazao da su članice Alijanse do sada izdvojile za ukrajinsku vojsku preko 65 milijardi evra.
„Poređenja radi – za prehrambenu bezbednost u periodu od 2021. do 2023. godine potrošeno je 18 milijardi dolara. To su pravi prioriteti kolektivnog Zapada“, ocenio je on.
Nebenzja je konstatovao da se asortiman oružja koje se isporučuje Kijevu sa Zapada stalno širi, te da se više ne radi samo o odbrambenom naoružanju.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 18.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Rusija: London ne mari za Ukrajince zbog oružja sa osiromašenim uranijumom, Srbi još trpe posledice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala